Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Posljednji tjedan očuđujuće izložbe "Nepokorena šuma i Radovan Ivšić"

MSU, do 22. 11. 2015.

U dojmljivom postavu izložbe Nepokorena šuma, koja je posvećena Radovanu Ivšiću, najznačajnijem hrvatskom nadrealističkom piscu, djela su velikana svjetske povijesti umjetnosti - od starih majstora poput Jana Brueghela ml. i Gustava Courbeta, nadrealista Maxa Ernsta, Andre Massona, Jeana Benoita, Toyen i Joana Miróa, simbolista Féliciena Ropsa i Constantina Montalda te niza predstavnika art bruta Raphaela Lonnea, F. Schrodera-Sonnensterna, Scottija Wilsona i Anne Zemankowe, do suvremenih umjetnika - Hansa Kupelwiesera, inspiriranog brijunskom prašumom, Carlosa Irijalbe s izvrsnim video radom Inercija. A tu je i Eva Jospin s objektom Šuma, koji svima plijeni pozornost svojom začudnošću i tehnikom izvedbe pa je postao omiljeni motiv za fotografiranje posjetitelja.

Uz njih su i istaknuta imena hrvatske umjetnosti, poput Adolfa Waldingera, slikara slavonskih šuma, Ivana Generalića, Slavka Kopača, Matije Skurjenija, Ivana Kožarića, Melite Kalezić Kraus, Borisa Bućana, Toše Dabca, Sandre Vitaljić, Josipa Zankija, Lovre Artukovića i Mirjane Vodopije.

Stoga ne propustite priliku da ih vidite uživo, i to u jedinstvenom ambijentu koji vas poput šumskog labirinta vodi sve do najmračnijih, nesvjesnih zakutaka metafore i alegorije šume.

Radovanu Ivšiću, pjesniku i dramskom piscu, upravo je šuma bila čest motiv. Preplitanje njegova stvaralaštva i djela 160 slavnih umjetnika, kao i etnografske, prirodoslovne i knjižne građe, rezultiralo je jedinstvenom izložbom u kojoj spoznajte brojne aspekte doživljaja šume i njezinu snažnu ugrađenost u umjetnost. Usto, tu su i mnogobrojni začudni predmeti - fosili stari nekoliko milijuna godina i okamenjeno cvijeće, kolaži od leptira, pokladne maske, gnijezdo njemačke ose, diorame skrivenog života kukaca...

Pozivamo vas i na stručno vodstvo izložbom u subotu, 21.11.2015. u 16 sati. Izložbom će voditi Annie Le Brun, koautorica izložbe.

Autorice koncepta izložbe: Annie Le Brun, Snježana Pintarić

Autorica likovnog postava: Adeline Caron

Izložba se održava u okviru manifestacije: Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj / Rendez-vous, le festival de la France en Croatie


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.