Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Mirti Pavić dodijeljena nagrada HMD-a za restauraciju umjetničkih radova Julija Knifera

Mirti Pavić, višoj konzervatorici-restauratorici i voditeljici Odjela zaštite građe i restauracije MSU-a, u petak, 20.11.2015., na svečanoj dodjeli godišnjih nagrada Hrvatskog muzejskog društva u muzeju Mimara uručena je prestižna nagrada HMD-a za restauraciju umjetničkih radova Julija Knifera za retrospektivnu izložbu „Bez kompromisa“.

Umjetnički radovi Julija Knifera iznimno su zahtjevni za restauriranje jer ne postoji standardna metodologija primjenjiva na sve njegove slike, pa čak i one rađene u istom mediju. U restauratorskom postupku one se ponašaju nepredvidljivo i reagiraju znatno brže od standardnih ulja na platnu. Premda zapravo nisu savršene, dojam koji ostavljaju na promatrača jest čistoća i beskonačnost, a posao je konzervatora-restauratora sačuvati upravo takav njihov izgled i poruku koju njime prenose. Svjesna zahtjevnosti i složenosti konzervatorsko-restauratorskih postupaka, Mirta Pavić educirala je mlade suradnice Maju Vurušić, konzervatoricu-restauratoricu pripravnicu i Tesu Horvatiček, konzervatoricu-restauratoricu koje su kroz praktičan rad usvojile mnoga specifična znanja iz područja restauracije suvremenih slika.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.