Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

MSU primio donaciju Rauschenberga i Lindnera

MSU, 27. 11. 2015.

Gospodin Krešimir Penavić, direktor zaklade AIC iz New Yorka, danas je zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti uručio vrijednu donaciju: Autobiografiju, rad jednog od najpoznatijih američkih umjetnika Roberta Rauschenberga; i Changing Sexuality, rad Richarda Lindnera, njemačko-američkog slikara.

Zaklada AIC utemeljena je 2008. – a kratica je latinske sintagme Aliis Inserviendo Consumor – što znači „u službi drugih“. Zaklada je posvećena organiziranju donatorskih akcija pa su tako već nekoliko puta pomagali ugroženim skupinama u Hrvatskoj.

Rauschenbergova monumentalna ofsetna litografija pod nazivom Autobiografija (1968) predstavlja sažeti prikaz života i rada tada četrdesetrogodišnjeg umjetnika. Rad je tiskan u tri segmenta u nakladi od 2.000 primjeraka. U svakom dijelu rada autorova osobna povijest utkana je montažom slika koje su zapravo izravni tragovi umjetnika poput fotografija, rendgenskih snimaka u kombinaciji s referencama na mjesta osobne važnosti i „nađenih“ slika poput kišobrana ili kotača koji su među Raushenbergovim ponavljajućim motivima. Nakon konačne izvedbe rad je 1968 g. bio izložen u Whitney Museum of American Art, u New Yorku.

Robert Rauschenberg (1925–2008), američki je umjetnik kojeg se smatra prvim postmodernistom, bio je inovator u slikarstvu, fotografiji, skulpturi, performansu i grafici koji je trajno utjecao na promjenu percepcije suvremene umjetnosti.

Changing Sexuality (1973) triptih je ograničene i potpisane naklade, posve u maniri Lindnerovog zrelog, monumentalnog stila. Rad je otisnut u sitotisku u 13 boja na tri ploče (87x117 cm), a zastupljen je u nekoliko važnih umjetničkih publikacija.

Richard Lindner (1901- 1978), porijeklom je iz Njemačke, ali bježeći pred nacizmom, dolazi 1941. u SAD. Isprva je radio kao ilustrator za knjige i časopise, a potom postaje i predavač na stručnim, umjetničkim školama. Na slikama koristi seksualne simbole iz reklama da bi propitivao definicije rodnih uloga u medijima. Stvorio je vlastiti osebujan stilski izričaj s robotolikim prikazima amazonki i heroina, harlekina i izmišljenih heroja.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.