Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

SintArt 06: Duje Jurić - Nevidljiva prisutnost

Zbirka Richter, Vrhovec 38, do 13. 3. 2016.

Projekt SintArt, koji se već šestu godinu izlaže u stalnom postavu Zbirke Richter i parku skulptura, za okosnicu ima „sintezni pristup. Umjetničkim radovima, instalacijama, akcijama, eksperimentima umjetnika istražuje se misaoni prostor Vjenceslava Richtera i tako se ponovno otvara pitanje trajanja i utjecaja skupine EXAT-51 te se ujedno ostvaruje Richterova zamisao da njegova obiteljska kuća s pripadajućim parkom (koju je sa suprugom Nadom Kareš Richter 1980. poklonio Gradu Zagrebu) postane živo mjesto susreta umjetnika i publike.

Umjetnički rad Duje Jurića Nevidljiva prisutnost, zamišljen za prostor Richterove obiteljske vile, nadahnut je skulpturom Triennalski signal, smještenom u parku Zbirke Richter na zapadnoj strani. Izrađena od aluminija 1998. godine prema nacrtu koji je Richter izradio još 1957, skulptura se vertikalno uzdiže u visinu od 400 cm. Horizontalni elementi stvaraju vertikalni signal, a na pojedinim dijelovima skulpture u kvadratima horizontalnih linija Richter je napravio urezotine koje upotpunjuju vertikalne praznine te prekidaju horizontalno-vertikalni niz tvoreći ritam horizontalnih, vertikalnih i ukošenih linija.

Ritam linija Triennalskog signala motiv je svjetlosnog ambijenta u postavu Zbirke u koji Duje Jurić uvodi tzv. crno svjetlo kao plastično-vizualni element oblikovanja. Na zidove, koje prisvaja kao polje slike, umjetnik rukom nanosi na svjetlo osjetljivu (fluorescentnu) bijelu boju preslikavajući nestalne elemente skulpture: ritam horizontalnih, vertikalnih i ukošenih linija.

U ciklusu izložbi SintArt u različitim kustoskim koncepcijama sudjelovali su umjetnici Viktor Popović, Božena Končić Badurina, Davor Sanvincenti, Grupa ABS, David Maljković, Silvio Vujičić, Tomislav Šmider, Bojan Gagić i Ivana Franke.

Duje Jurić rođen je 18. travnja 1956. u Rupama, diplomirao je na ALU-u u Zagrebu 1981. Suradnik je majstorske radionice prof. Ljube Ivančića i Nikole Reisera 1982-1985. U razdoblju 1984-1999. djeluje kao slobodni umjetnik, potom 1999-2000. radi u MSU-u, a od 2000. do danas je docent, te izvanredni i redovni profesor crtanja i slikanja na ALU-u u Zagrebu.

Autorica izložbe: Martina Munivrana

Zbirka Vjenceslava Richtera i Nade Kareš Richter, Vrhovec 38, Zagreb

Radno vrijeme: srijeda i subota od 11–16 sati, ostalim danima uz prethodnu najavu na tel. 01 60 52 710 ili e-mail: vesna.mestric@msu.hr. Ulaz besplatan

Izložba je otvorena do 13. 3. 2016.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.