Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Predstavljanje knjige 'ZAR JE TO UMJETNOST?'

subota, 19. prosinca 2015. u 18 sati

Knjiga Zar je to umjetnost? Nade Beroš i Hanan El Sayed, namijenjena je djeci i odraslima. Biblioteka podnaslova „Knjige za sve koji rastu“ problematizira pojmove i teme iz umjetnosti, posebice suvremene umjetnosti, u slobodnim i neformalnim oblicima učenja povezujući sliku i tekst u jedinstveno štivo. Knjigu su ilustrirale i grafički oblikovale dizajnerice iz studija NJI3 (Tessa Bachrach Krištofić, Dina Milovčić i Franka Tretinjak).

Knjigu će predstaviti: Marko Golub, likovni kritičar i Jasna Jakšić, kustosica MSU-a te autorice Nada Beroš, muzejska savjetnica i Hanan El Sayed, mag. povijesti umjetnosti i edukacije. Razgovor moderira Jadranka Pintarić, PR MSU-a

O knjizi

Autorice knjige Nada Beroš, muzejska savjetnica i voditeljica Pedagoškog odjela MSU-a i povjesničarka umjetnosti Hanan El Sayed, pripravnica u tom odjelu, tijekom 2015. intenzivno su surađivale na brojnim edukativnim programima MSU-a te su odlučile svoja iskustva u radu s najmlađom publikom uobličiti u knjigu. U susretu s pojedinim djelima u stalnom postavu Zbirki u pokretu djeca su često pitala, ponekad s čuđenjem, ponekad sa zgražanjem: zar je to umjetnost? Naime, u postavu MSU-a nalazi se dvadesetak umjetničkih djela za koja u prvi tren mnogi pomišljaju da su to obične stvari – cipele, ormari, kovčeg, boce, kruh, košulje, vile, harmonika... – te da su nekom pogreškom ili nečijom zaboravnošću završile u galerijskim dvoranama. Tko je, kada i zašto odlučio proglasiti te stvari umjetnošću? I kakve veze s tim ima francuski umjetnik Marcel Duchamp (1887-1968)? Na ta i slična pitanja pokušava odgovoriti ova knjiga.

Ona je ujedno i mini-vodič po postavu MSU-a i radna bilježnica koja od čitatelja traži interakciju, baš kao što i susret sa suvremenom umjetnošću općenito traži nedogmatski pogled i aktivno uključivanje. Renault 4 Ivana Kožarića, početak je puta koji vodi “istraživače”do nekih od najzanimljivijih djela domaćih i stranih autora u postavu. Odabrana djela Josipa Vanište, Ivana Ladislava Galete, Vlade Marteka, Mladena Stilinovića, Drage Trumbetaša, Carstena Höllera... povezuje njihovo oslanjanje na Duchampov pojam ready-madea (Pod Duchampovom kabanicom), interpretirajući ga na intrigantan način stotinjak godina nakon Duchampova izuma.

U knjizi su združeni bogato pedagoško iskustvo, kritičko-teorijski i praktični rad sa svježim pogledom na “stvari koje su postale umjetnost“. Prethodile su joj brojne radionice, prezentacije i prilagođena stručna vodstva u koja su bili uključeni edukatori, glumci, pisci, umjetnici... a na kraju se tu pojavio i čitav jedan okrugli stol posvećen Marcelu Duchampu - Duchampov šamar - kao dio cjelovitog programa približavanja suvremene umjetnosti najširoj publici.

Rezultati sakupljeni u ovoj knjizi istodobno su edukativni i zabavni, stručni i neautoritarni. Priče o umjetničkim djelima opremljene su fotografijama, ilustracijama, te ponekim šašavim komentarom i crtežom u želji da suvremena umjetnost bude baš po mjeri mladih čitatelja: bliska i zagonetna, poučna i zabavna, jednostavna i složena, mudra i drska. Želja je autorica da oni započnu “čitati umjetnost” na nov, drukčiji način, te da knjiga pridonese novoj likovnoj pismenosti. Knjižicu su, u skladu s novim tehnološkim mogućnostima grafičkog dizajna (i skromnim financijskim mogućnostima Pedagoškog odjela), maštovito oblikovale predstavnice najmlađeg naraštaja naših grafičkih dizajnera, NJI3, tima koji čine Tessa Bachrach Krištofić, Dina Milovčić i Franka Tretinjak.

Tehničke pojedinosti o knjizi: urednica: Nada Beroš; fotografije: Mario Krištofić; Ilustracije i grafičko oblikovanje: NJI3; 64 stranice, 60 ilustracija, 33 fotografije; meki uvez; cijena: 65 kuna.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.