Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Arhitektura u muzeju privukla mnogo posjetitelja

U subotu, 19. prosinca, cjelodnevnim događanjima obilježena je šesta obljetnica useljenja u novu zgradu Muzeja suvremene umjetnosti i otvorena izložba arhitektonskog studija 3LHD. Brojne besplatne radionice za djecu i odrasle tematski su bile vezane uz arhitekturu pa su polaznici mogli naučiti kako od priručnih i odbačenih materijala načiniti zaklon ili paviljon, ili kako oblikovati prostor oko sebe. Predstavljena su i dva nova izdanja MSU-a: obiman katalog izložbe "Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse" (BAUNET), bogato ilustriran, u dva izdanja: hrvatskom i engleskom. Publikacija donosi priloge dvadeset i šest hrvatskih i međunarodnih stručnjaka za povijesne avangarde i modernu umjetnost koji su surađivali u BAUNET projektu. I nova knjiga "Zar je to umjetnost?", namijenjena ne samo djeci, nego i svima koji žele nešto naučiti o suvremenoj umjetnosti jer zaigrano i nedogmatski tumači pojmove poput ready made, konceptualna umjetnost, asamblaž, instalacija. Autorice su Nada Beroš i Hanan El Sayed, a vizualno oblikovanje potpisuje studio NJI 3.

No, najviše pozornosti i oko 2.000 posjetitelja privukla je izložba 3LHD-a, arhitekata koji su u posljednjih više od dvadeset godina uvelike utjecali na s jedne strane na arhitektonsku praksu u nas, a s druge na percepciju arhitekture u javnosti. Studio 3LHD jedna je od najzanimljivijih i internacionalno posebno eksponiranih arhitektonskih praksi u Hrvatskoj. Od samih početaka, u prvoj polovici 1990-ih, 3LHD surađuje s drugim autorima iz područja dizajna i vizualnih umjetnosti, ali i svih drugih disciplina koje sudjeluju u procesu planiranja, projektiranja i građenja. Upravo je sposobnost uključivanja drugih autora u vlastiti rad jedna od temeljnih vrijednosti rada 3LHD-a, kako u smislu metodologije, tako i u smislu konkretnih rezultata. Zato je izložba u MSU koncipirana kao njihov 250. kolektivni autorski rad – u kojem pokazuju svoju praksu u ostalih 249 projekata kroz različite vrste interakcija: od metodologije i načina rada unutar samog ureda, preko suradnje sa stručnjacima i kreativcima iz različitih disciplina i struka, do odnosa arhitektonske prakse i društvene stvarnosti. Više od dva desetljeća djelovanja studija, predstavlja se kroz tri povezane cjeline: Ured, Suradnje i Javnost.

Polazišna točka je prostor: drugi kat južnog krila zgrade vraćen je u prvobitno stanje, onakvo kako ga je zamislio Igor Franić, prema čijem je projektu zdanje i realizirano. U tako "očišćenu" prostoru, nastali su "otoci" s osnovnim podacima o svim dosadašnjim 3LHD projektima. Unutar toga je 15 tematskih cjelina u kojima se reprezentiraju različite vrste interakcija, svojevrsni ambijenti suradničke mreže. Tako, primjerice, dva hotelska projekta (Lone, Adriatic) pripovijedaju suradnju s umjetnicima radovi kojih su postali važan dio samog doživljaja prostora (Ivana Franke, Silvio Vujičić, I-GLE). No, da bi arhitektonska cjelina bila kompletno oblikovana, uključen je i studio Numen/For Use – jer oprema interijera je jednako važna za ukupni dojam.

Arhitekti su cijeli dan bili prisutni u prostoru izložbe i održavali stručna vodstva, odgovarali na bezbrojna pitanja, demonstrirali posebne programe za izradu projekata u 3D tehnici, tumačili procese razvoja novih materijala za građenje i oblike suradnje s umjetnicima i dizajnerima. Tu su i kurioziteti poput odbačenih stolaca sa splitske Rive, ali i nekoliko desetaka metara dugačke 'plahte' od oko 650 polemičkih tekstova o projektu te iste Rive. Zapanjuje i 38 metara dugačak ispis Excel tablice na kojoj je naveden svaki, pa i najmanji detalj poput čaša u kupaoni, a što je neophodno da bi se uopće počeo graditi hotel u Švicarskoj. Za one koji nigdje ne mogu bez selfija, najzanimljivije su bile trodimenzionalne simulacije sobe Hotela Lone, ali i zid od orhideja Silvija Vujčića. Izložba je otvorena do 14. veljače i održavat će se još mnoga tematska i stručna vodstva, prezentacije i radionice.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.