Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Predrag Todorović: "Čahura / Cocoon"

Muzejski kafić, 19.12.2015. do 4.12.2016.

Predrag Todorovićcrtačkim tehnikama proširuje područje umjetničkog izraza, a kvaliteta površine koju ostvaruje, potiče ga na istraživanje prostornih odnosa i skulpturalnih formi. Noviji interes za oblikovanjem objekata i instalacija rezultirat će zadivljujućim ostvarenjima („Aladinov duh“ izveden u Galeriji Forum 2014., „Povratak“ u Galeriji Bačva HDLU-a 2015. koji je izložen u prostoru zagrebačkog trgovačkog centra Arena).

Ambijentalna instalacija Čahura / Cocoon u muzejskom kafiću, poveća je forma napravljena od poluprozirnog najlona, a uz kvalitete koje ostvaruje svojom ambivalentnom pojavnošću, uključuje i sam prostor kafića, njegovu funkciju kao i posjetitelja. Fluidna supstanca-forma širi se i razvija iz stakla izloga u unutrašnjost prostora i svojom tvarnošću ali i prozirnošću upućuje nas na krhku granicu materijalnog i nematerijalnog, vidljivog i nevidljivog. Kvaliteta materijala da propušta svjetlo, omogućuje uvijek novi doživljaj koji je različit, ovisno o dobu dana i godine. Čahurasti oblik kojim naslućujemo procese pretvorbe, kreacije i nestalnosti, pobudit će u posjetitelju širi raspon emocionalnog, misaonog i vizualnog doživljaja kroz različite projekcije nesvjesnog - od zapitanosti, začudnosti do tjeskobe. Rad se referira na naše Nesvjesno i potisnuto koje mimo naših želja i nastojanja manifestira realnost. To je ujedno i autorova intencija; naše unutarnje biće prepoznaje istinu i njene raznolike pojavnosti.

Predrag Todorović rođen je 1966. u Drvaru. Diplomirao je Likovne umjetnosti, izborni kolegij slikarstvo, na Pedagoškom fakultetu u Rijeci 1990. godine (prof. Ksenija Mogin). Jedan je od osnivača riječke umjetničke udruge ‘Ura, (Grupa mladih). Od 2000. do 2006. godine profesor je na Školi za primijenjenu umjetnost u Rijeci. Volontirao je kao predsjednik HDLU-a Rijeka (2003-2004). Kao Viši umjetnički suradnik predavao je slikarstvo na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci (2009-2010). Do sad je izlagao na 37 samostalnih izložbi te na brojnim skupnim, žiriranim i selektiranim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu (Italija, Njemačka, Finska, Egipat, Mađarska, Austrija, Makedonija). Radovi mu se nalaze u brojnim privatnim zbirkama u zemlji i inozemstvu, u fundusu riječkog MMSU-a, te u zbirkama MSU-a i NSK-a Zagreb. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja. Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, a od 2006. živi i radi u Zagrebu.

Muzejski kafić je od 2010. mjesto susreta s umjetnošću, pa su do sada tu stvarali nove ambijente umjetnici Duje Jurić, Jadranka Fatur, Silvijo Vujičić, Daniel Šuljić i Irena Hodzic.

Razgovor s Predragom Todorovićem povodom realizacije novog umjetničkog projekta u muzejskom kafiću vodi muzejska savjetnica Nataša Ivančević, u subotu 19.12.2015. u 11 sati.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.