Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Kreativna radionica: Mašta je važnija od znanja

Prostor izložbe i Školica, subota, 16.1. 2016. od 15 do 17 sati

Kreativna radionica uz izložbu: Tadej Pogačar & P.A.R.A.SI.T.E: Lekcija 1

Dob: od 9-12 godina

Već sam naslov izložbe slovenskog umjetnika Tadeja Pogačara Lekcija 1 „miriše“ na školu i učenje. Obići ćemo njegovu izložbu i posebno se zadržati pred radom koji nosi naziv School's Out (Škola je gotova). Taj nas naziv podsjeća na omiljeni uzvik svakog školarca: Školi je kraj!

Čini se da su škola i sloboda dvije nespojive stvari, ali provjerit ćemo treba li to baš uvijek biti tako. Pred Pogačarovim djelom zapitat ćemo se što čini današnje tipično školsko okruženje i po čemu se razlikuje od onog otprije tridesetak godina? Kreda i ploča odavno su zamjenjene suvremenim nastavnim pomagalima, no, što je ostalo isto?

Disciplina i neposlušnost s jedne strane – nagrade i kazne s druge strane, to su dvije strane školske priče koja ostaje nepromijenjenom bez obzira na mjesto i vrijeme. Možemo li, ipak, s malo nediscipline i s puno mašte preoblikovati uobičajenu školsku satnicu i inventar – torbu, pernicu, olovku, gumicu, ravnalo, šestar, ploču... u neki novi oblik i na kreativan mu način promijeniti izgled i svrhu?

Neki filozofi kažu da je znanje moć, ali također jedan od najvećih znanstvenika 20. stoljeća, Albert Einstein, kazao je da je „mašta važnija od znanja“ i zaključio: „Vrhunsko umijeće učitelja je probuditi radost u kreativnom izražavanju i znanju“.

Autorica i voditeljica radionice: Nada Beroš, muzejska savjetnica

Radionica je besplatna. Molimo sudionike da donesu neke svoje islužene školske predmete koje ćemo preoblikovati na radionici.

Radi ograničenog broja sudionika, potrebne su prijave na email: eduakcija@msu.hr najkasnije do 15.1.2016.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.