Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Kazališno-arhitektonske radionice: Ima li arhitekture na kazališnoj pozornici?

2. kat povremenih izložbi i Školica, subota, 30. 1. 2016., 1. dio: od 14 do 15 sati, 2. dio: od 15 do 17 sati

Kazališno-arhitektonske radionice uz izložbu 3LHD interakcije

Otkada je naš daleki predak sišao s drveta, arhitektura je neprestano tu oko nas, a čovjek uronjen u nju - živi. Arhitektura je međutim još starija, jer svima nam je znano kako dabar gradi pomno razrađene podzemne hodnike i kanale, kakvi su majstori-graditelji mravi i pčele, a kako tek neka vrsta ptica uređuje svoja gnijezda po zakonima čudesne vrtne umjetnosti ili hortikulture.

I mi u kazalištu isto tako gradimo, a naše se „građevine“ nazivaju scenografijom, no one su krhkije i nestvarnije od onih na ulici, trgu, morskoj obali - baš poput kula od pijeska.

U svakom slučaju u kazalištu se bavimo prostorom i odabirom materijala, pri čemu ne zaboravljamo ukorijenjenost u prirodno, te neprekidno vodimo razgovor sa živom prirodom.

U prvom dijelu radionice, od 14 do 15 sati, prošetat ćemo izložbom 3LHD interakcije i između ostalog saznati zašto tako neobičan naziv arhitektonskog ureda (3 LHD) i zašto se izložba zove „interakcije“. Nadahnuti izlošcima s izložbe gradit ćemo potom minijaturne „životne prostore“ za naše scenske lutke. Oslanjajući se na načela zajedništva i povezivanja raznorodnih elemenata - baš zato što to omogućuje umjetnost lutkarstva! – igrat ćemo se i preslagivati elemente, istražujući oblike i plohe. Gradit ćemo tako, naprimjer, kule iz poznatih nam bajki i sanjarija, ali također i suvremena, pa čak i smjela futuristička zdanja.

Polaznike radionice molimo da ponesu sa sobom neki djelić prirode: kamen koji su zapazili na svom putu, mnoštvo malih kamenčića, list, neku zanimljivu grančicu…kako bismo postigli željeni „dijalog i interakciju“ onoga što stvaramo i što je već stvoreno.

Radionica se sastoji iz dva dijela: od 14 do 15 h (vodstvo izložbom i razgovor) i od 15 do 17 sati (praktični rad). Moguće je priključiti se radionici u samo jednom terminu.

Zbog ograničenog broja polaznika potrebne su prijave najkasnije do 29.siječnja 2016. na email: eduakcija@msu.hr

Autorica i voditeljica radionica: Kruna Tarle, kazališna i likovna umjetnica i pedagoginja

Arhitektonske radionice za djecu podupire RBA.Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.