Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Program za Noć muzeja 2016.

Muzej je u Noći muzeja otvoren od 18.00 do 01.00 sati, a ulaz na izložbe i sve programe je besplatan.

U Noći muzeja predstavit ćemo novi mural kolektiva Pimp My Pump, jazavčara kojemu ćete vi odabrati ime. Kroz čak 6 vodstava upoznat ćemo vas s opusima Marije Novaković, samouke umjetnice koja je nakon duševnog sloma stvorila intrigantan opus u Klinici za psihijatriju Vrapče, Tadeja Pogačara, poznatog slovenskog društveno angažiranog umjetnika, kao i dvadesetogodišnju praksu Studija 3LHD, jednog od najvažnijih arhitektonskih studija u nas i regiji. Skladba Johna Cagea, koji je snažno utjecao na Fluxus pokret, u izvedbi operne pjevačice Marije Lešaja upotpunit će vodstvo kolekcijom Fluxus u našim Zbirkama u pokretu. Tu su još i predstava za djecu, duhovita i začudna plesna instalacija, nastup mladog pijanista te plesnjak do sitnih sati u predvorju Muzeja.

22.00 – 22.45
Školica – predstavljanje novog murala kolektiva Pimp My Pump.
Bare & Modul u hodniku ispred našeg pedagoškog prostora naslikali su mural – simpatičnog jazavčara, našeg novog kućnog ljubimca kojem vi birate ime. Tako se ulična umjetnost poznatih grafitera našla na jednom muzejskom zidu, a kako i zašto, s autorima razgovara Daniela Bilopavlović Bedenik, kustosica.

18.00 – 18.45
NO galerija – Marija Novaković: Sjećanja jedne pijanistice
Izložba predstavlja intrigantan opus umjetnice Marije Novaković (1885), jedne od najznačajnijih predstavnica tzv. autsajderske umjetnosti, koja je od 1932. pa do smrti 1960. boravila u Klinici za psihijatriju Vrapče. Budući da je likovno izražavanje bilo dio terapije, Marija je ubrzo svojim radovima pokazala autentičan slikarski talent. U Beču je završila glasovir na konzervatoriju, a studirala je operno pjevanje. Desetak je godina na klaviru pratila nijeme filmove po njemačkim kino-dvoranama.
Vodi: Žarka Vujić, suautorica izložbe

18.00 – 18.45
Dvorana Gorgona – predstava za djecu: Priča o zmaju koji je kokice jeo i jednu lažnu princezu sreo, Teatar Puna kuća
Priča je to o posljednjem zmaju koji se razlikovao od svih svojih predaka. Nikad u životu nije upoznao ni jednu princezu, živi sam i godinama samo bulji u svoj televizor i jede kokice. Usamljen je i očajnički želi zadovoljiti očekivanja predaka koji su u životu napravili velika djela, oteli mnoge princeze i o kojima se govorilo naširoko i nadugačko. Tako kreće u potragu za nepoznatom princezom, bićem s kojim će ispuniti zmajevsku sudbinu. Nakon dugog traganja, sreće jednu princezu koja zapravo to nije. Kroz priču o zmaju i princezi otvara se prostor upoznavanja novog i drugačijeg svijeta od onog koji nam drugi nameću kao jedinog mogućeg.

18.30 – 19.00
Zbirke u pokretu, 3. kat – tematsko vodstvo Zar je to umjetnost?
U susretu s pojedinim djelima u stalnom postavu Zbirki u pokretu posjetitelji često pitaju, ponekad s čuđenjem, ponekad sa zgražanjem: zar je to umjetnost? Naime, u postavu MSU-a nalazi se dvadesetak umjetničkih djela za koja u prvi tren mnogi pomišljaju da su to obične stvari – cipele, ormari, kovčeg, boce, kruh, košulje, vile, harmonika... – te da su nekom pogreškom ili nečijom zaboravnošću završile u galerijskim dvoranama. Tko je, kada i zašto odlučio proglasiti te stvari umjetnošću? I kakve veze s tim ima francuski umjetnik Marcel Duchamp (1887-1968)?
Vodi: Nada Beroš, muzejska savjetnica i suautorica knjige Zar je to umjetnost?

19.00 – 20.00
Prostor za povremene izložbe, 2. kat – izložba 3LHD interakcije
3LHD se u proteklih dvadesetak godina profilirao u jedan od najzanimljivijih i međunarodno posebno eksponiranih domaćih arhitektonskih studija, a kreatori su nekih od ključnih radova novije hrvatske arhitekture, Hotela Lone u Rovinju, splitske Rive, sportskog i javnog centra Zamet u Rijeci. Izložba je ujedno 250. projekt 3LHD ureda koji je nastao u suradnji s nizom kreativaca, vizualnih umjetnika, dizajnera, fotografa…
Vode: Saša Begović, partner u 3LHD, i Maroje Mrduljaš, sukustos izložbe

19.30 – 20.00
Dvorana Gorgona – na glasoviru svira Jadran Mihelčić, 11-godišnji pijanist, dobitnik mnogih nagrada i priznanja. Na program su Bartokovi Rumunjski plesovi i klavirske etide.

20.00 – 20.30

Vodstvo kroz kolekciju Fluxus, Zbirke u pokretu, 3. kat
Zahvaljujući donaciji poznatog kolekcionara i mecene Francesca Conza, u MSU se nalazi vrijedna zbirka s djelima umjetnika koji su djelovali u okrilju pokreta Fluxus. O umjetnicima i djelima tog internacionalnog, neoavangardnog, anti-umjetničkog i anti-komercijalnog pokreta koji se na umjetničkoj sceni SAD-a i Europe pojavio početkom 1960-ih godina, uvelike potaknut idejama slavnog američkog kompozitora John Cagea, govorit će Radmila Iva Janković, viša kustosica.

20.30 – 20.39
Na trećem katu Zbirki u pokretu kolekcija je radova umjetnika Fluxusa. Fluxus pokret bio je pod snažnim utjecajem ideja Johna Cagea te će upravo u tom prostoru Marija Lešaja, operna pjevačica, izvesti skladbu „Aria“ slavnog i avangardnog Johna Cagea.
Ta virtuozna skladba notirana je grafičkim linijama u 10 boja od kojih svaka boja predstavlja različitu boju i tip glasa/pjevanja. Vokali, konsonanti i riječi potječu iz 5 svjetskih jezika: ruskog, talijanskog, francuskog, armenskog i engleskog.

21.00 – 21.45
NO galerija - Marija Novaković: Sjećanja jedne pijanistice
Izložba predstavlja intrigantan opus umjetnice Marije Novaković (1885), jedne od najznačajnijih predstavnica tzv. autsajderske umjetnosti, koja je od 1932. pa do smrti 1960. boravila u Klinici za psihijatriju Vrapče. Budući da je likovno izražavanje bilo dio terapije, Marija je ubrzo svojim radovima pokazala autentičan slikarski talent. U Beču je završila glasovir na konzervatoriju, a studirala je operno pjevanje. Desetak je godina na klaviru pratila nijeme filmove po njemačkim kino-dvoranama.
Vodi: Žarka Vujić, suautorica izložbe

21.15 – 21.45
Predvorje – Kiparsko tijelo, plesna instalacija, Performing Arts Program
U kratkom performansu umjetnici okupljeni oko PAP-a (Performing Arts Program) koji se redovito održava u MSU, demonstrirat će zanimljivu, duhovitu i začudnu vježbu nadograđujući je značenjima, dodajući tijelima različite dodatke kojima se mijenja kontekst i postajući kipari živog tijela pomoću pokreta.
PAP je novi program za izobrazbu na području scenskih umjetnosti u Republici Hrvatskoj koji su pokrenuli umjetnici Vesna Mačković i Žak Valenta.

21.30 – 22.15
Prostor za povremene izložbe, 1. kat – Izložba Tadej Pogačar: Lekcija 1, vodi: Martina Munivrana, kustosica.
Tadej Pogačar, jedan je od najvažnijih slovenskih suvremenih slovenskih umjetnika, autor P.A.R.A.S.I.T.E. Muzeja suvremene umjetnosti, na izložbi Lekcija 1 predstavlja najznačajnije društveno angažirane projekte od 1979. godine do danas.

21.00 – 01.00
Predvorje – DJ M.I.L.E., svestrani DJ s dugogodišnjim iskustvom u poznatim zagrebačkim klubovima a i šire.

18.00 – 21.30
Prizemlje – razgledavanje didaktičke izložbe iz Arhiv Ivana Picelja

ARHIV TOŠO DABAC, Ilica 17, 1 kat, 18.00 – 24.00
Stalni postav: Tošo Dabac – Ljudi s ulice
Izložba najboljih radova s foto-radionica 7. dana fotografije ATD-a
Projekcija kratkog filma Silvestra Kolbasa Mrzim sretne ljude, produkcija HRT

ZBIRKA RICHTER, Vrhovec 38, 18.00 – 24.00
Izložba „Iz arhiva arhitekta: između privatnog i javnog prostora“
U 20 sati u izložbenom prostoru Zbirke, Duje Jurić govorit će o svom umjetničkom radu „Nevidljiva prisutnost“ koji je u dijalogu s radovima Vjenceslava Richtera.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.