Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Iz arhiva arhitekta: između privatnog i javnog prostora

Zbirka Richter, od 29.1. do 13. 3. 2016.

Godine 1956. na zagrebačkom Vrhovcu započinje izgradnja obiteljske vile koja je početkom 1980-ih darovana Gradu Zagrebu. No, 2000. godine prizemni dio s pripadajućim parkom, prema želji vlasnika Vjenceslava Richtera i Nade Kareš Richter, prenamijenjen je u izložbeni prostor i otvoren za javnost.

Studijskom izložbom Iz arhiva arhitekta: između privatnog i javnog prostora u dijelu izložbenog prostora Zbirke Richter prikazana je povijest gradnje i prenamjene obiteljske vile od razdoblju od 1956. do 2000. godine. Izložbom je predstavljeno više od 250 dokumenata – arhitektonskih projekata, skica, crteža, rukopisne građe, troškovnika i druge poslovne korespondencije i dokumentacije iz Arhiva Vjenceslava Richtera koja prati izgradnju obiteljske vile te dogradnje i prenamjenu u muzejski prostor u razdoblju od 1968. do 2000.

Vjenceslav Richter 1956. godine projektira jednokatnu obiteljsku vilu L tlocrta čija je unutarnja organizacija prostora u potpunosti bila oblikovana prema zahtjevima i potrebama njegova profesionalnog i privatnog života. Prizemni dio kuće građen je opekom i od samih početaka promišljan kao radni prostor, za razliku od montažnog prvog kata u kojem se nalazi privatni, stambeni dio kuće. Prvo proširenje Richter izvodi već 1968/69. godine kada uz istočnu stranu postojećeg objekta dograđuje dodatne prostorije natkrivene ravnim prohodnim krovom i tako u katnom dijelu formira terasu. Već tada, vrlo vjerojatno, javlja se prva ideja o priključenju susjedne, zapuštene parcele s južne strane i oblikovanja vanjskog izložbenog prostora. Današnji tlocrt obiteljske kuće i pripadajućeg parka rezultat je dogradnje objekta iz 1978/79. kada započinje intenzivno razdoblje u kojem Richter 1981. godine poklanja Gradu Zagrebu obiteljsku kuću i umjetničke radove s idejom osnivanja mjesta za istraživanje Novih tendencija i EXAT-a, ali i širenja kulturnih sadržaja izvan gradskog središta. Od tada Richter intenzivno razrađuje ideju prenamjene obiteljske vile u javni, muzejski prostor.

Izložbom su prvi puta prikazani idejni projekti za „Kompleks donacije Richter i prostor NT-a“ iz osamdesetih godina te projekt „Prijedloga donacije i uređenja parka skulptura“ iz devedesetih godina na temelju kojeg je djelomično realiziran današnji park skulptura. Ono što čini poveznicu tih projekata je snažna prisutnost Richterovog sinteznog pristupa u promišljanju i oblikovanju unutarnjeg i vanjskog prostora u kojem je uspostavljen harmoničan odnos između privatnog i javnog prostora. Nekad obiteljska kuća arhitekta Richtera, danas Zbirka Richter umjetnička je donacija kojom od 1997. upravlja Muzej suvremene umjetnosti.

Izložba „Iz arhiva arhitekta: između privatnog i javnog prostora“ nastavak je tematskog predstavljanja arhivske građe koja se čuva u Arhivu Vjenceslava Richtera. Zbog osjetljivosti arhivska građa je prezentirana u digitalnom obliku.

Nada Kareš Richter 2007. godine poklonila je vrijednu arhivsku građu i biblioteku Vjenceslava Richtera Muzeju suvremene umjetnosti i Zbirci Richter. Arhivsku građu čine većinom arhitektonski projekti, rukopisna građa, crteži, skice, razna poslovna i privatna korespondencija, što daje uvid u vrijedno stvaralaštvo Vjenceslava Richtera i predstavlja referentno mjesto za istraživanje njegova opusa i vremena u kojem je stvarao.

Kustosica izložbe: Vesna Meštrić


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.