Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Ponovna izvedba performansa Marine Abramović i predstava 'Nečastive'

MSU, 13. i 14. veljače 2016.

Performans "Art must be beautiful, artist must be beautiful"
Zbirke u pokretu, 13. veljače 2016. u 19 sati

Umjetnica Ina Sladić prva je dobila službeno odobrenje Marine Abramović za ponovno izvođenje performansa Marine Abramović iz 1975.

Slavna umjetnica Marina Abramović ,1975. na Charlottenburg Art Festivalu u Kopenhagenu, prvi je put izvela performans Art must be beautiful, artist must be beautiful fokusirajući se na tada važno pitanje koje je lebdjelo u zraku: treba li umjetnost biti lijepa prema definiciji ljepote malograđanskih salona ili umjetnost mora iskazati kritičke pozicije naspram društvene stvarnosti i ne obazirati se na klasične definicije lijepog. Tih je godina međunarodna scena bila „okupirana“ djelima konceptualnih umjetnika čije je poimanje ljepote bilo oprečno građanskom, dapače, intenzivno se radilo na prevrednovanju samog pojma lijepog u umjetničkom djelu.

Marina Abramović uz konstataciju (pitanje) „umjetnost mora biti lijepa“ dodaje i osviještenu rodnu temu „umjetnica mora biti lijepa“ relativizirajući time činjenicu da se žena, k tome i umjetnica, i to ne samo u patrijarhalnim, konzervativnim društvima, već i u liberalnim umjetničkim krugovima, doživljavala kao neka vrsta „uljeza“ u muški svijet. Umjetnica je dinamizirala gestu češljanja kose tijekom jednosatnog ponavljanja teksta i radnje do ruba fizičke izdržljivosti pa se taj performans kao i nekolicina drugih iz tog vremena u kojima radikalno postupa sa svojim tijelom, smatraju prekretnicom upravo u umjetnosti performansa kada tijelo umjetnika postaje umjetnički medij. Suradnja Ine Sladić s Marinom Abramović traje od 2012. godine, od kada je u sklopu nekoliko izložbi i festivala hrvatska izvedbena umjetnica nanovo izvela performanse Luminosity i Centerpiece.

Ina Sladić(1986, Zagreb), nakon plesne edukacije na Školi za klasični balet i Školi suvremenog plesa Ane Maletić odlazi na Folkwang University of Arts u Essenu, Njemačka, kao stipendistica tijekom cijelog školovanja, gdje je diplomirala 2011. te je tijekom školovanja prisustvovala i studentskoj razmjeni u Conservatoire National Supérieur Musique et Danse de Lyon. Od tada živi i radi između Njemačke i Hrvatske te surađuje s brojnim umjetnicima (Xavier Le Roy, Marten Spangberg, Marina Abramović, Joan Jonas, Simone Forti, Mike Kelley, Johannes Wieland, Kainkollektiv, Vrum, Isabelle Schad&Saša Božić, Irena Mikec...). Aktivno radi i vlastite projekte u suradnji s multimedijskim umjetnicima od kojih je Experimetallabor najpoznatiji, predstavljen 2012. na dOCUMENTA13 u Kasselu. Godine 2013. napravila je plesni solo Navigating Darkness u produkciji Dana suvremenog plesa u Varaždinu te nastavak iste serije, trio As The Dark Wave Swells u koprodukciji sa Zagrebačkim plesnim centrom. Predstavila je projekt 100 Years of Paranoia u suradnji s Eberhard Kranemannom (Kraftwerk, Neu!, Fritz Müller) kao dio Berlinala 2014. (The International Directors Lounge). Ina Sladić svojim radovima kontinuirano istražuje fenomene pop kulture, društvenih mreža i društva spektakla. U koprodukciji Dominoa i Lab &TD-a zajedno s umjetnicom Dorom Đurkesac ostvarila je rad #sveštotrebateznati, te od 2015. svoje radove predstavlja pod imenom Dirty Dollhouse. U umjetničkoj rezidenciji u Australiji (Slovenia-Croatia-Australia Artist Exchange 2015) započela je novi rad The Forest of Water. Boravila je još i na umjetničkim rezidencijama u Launcestonu, Brisbaneu, Melbourneu, Mariboru i Zagrebu. Na 13. Festivalu Prvih u Zagrebu predstavljena je njena prva izvedbena instalacija Screen Play.

Ulaz na performans je slobodan.

Predstava "Nečastive"
Dvorana Gorgona, 13. i 14. veljače 2016. u 20 sati

Predstavu Nečastive koreografa Brune Isakovića izvode članovi Studija za suvremeni ples i gostujući plesači. Predstava je premijerno prikazana u lipnju 2015. godine na Festivalu Perforacija te je doživjela velik uspjeh na domaćoj plesnoj sceni. Osim potpuno rasprodanih izvedbi tu su i nominacije za prestižnu godišnju nagradu Udruge plesnih umjetnika Hrvatske u svim kategorijama. Predstava je također prva produkcija velike europske mreže Be SpectACTive!.

Nečastive su nastale kao svojevrsna nadogradnja Isakovićevog istoimenog sola s kojim je obišao doslovno cijeli svijet, od Europe, Azije do Sjeverne i Južne Amerike. Isaković stvara slojevit i osjetljiv svijet koji nadilazi tjelesni pokret, preispituje interaktivnost između umjetnika i gledatelja, a kroz rad na predstavi istražuje transformacije tjelesnosti izvođača te njihov odnos s publikom. Razvijeni fizički mehanizmi se baziraju na suodnosu disanja i fizičke tenzije te načinu na koji oni prožimaju tijelo u svakom trenutku. Nečastive postavljaju te dvije organske funkcije u izvedbeni moment. Kroz gradaciju njihove međuovisnosti ih radikalizira, sukobljava te ponovno neutralizira dok se pod utjecajem odnosa s publikom uvjetuju daljnje preobrazbe izvođača. Nečastive izmiču uobičajenom scenskom postavu, grade različite dimenzije izvedbe i mogućnosti komunikacije između izvođača i njihovih gledatelja.

Bruno Isaković (1981, Zagreb), studirao je na Amsterdamskoj školi umjetnosti, odjel Suvremenog plesa te na Plesnoj akademiji Rotterdam. Za vrijeme studija prima, kao izvrstan student, stipendije fundacija Dorrie Stoop i Schuurman Schimmel. Kao plesač nastupio je u brojnim predstavama i festivalima, primjerice na Nizozemskom plesnom festivalu te Festivalu Frysk, također u Nizozemskoj. Kao plesač, ali i koreograf, Isaković je prisutan na brojnim drugim uglednim međunarodnim plesnim festivalima. S vlastitim solo komadom „Blind emotion“, primjerice, nastupio je Međunarodnom festivalu solo plesa u Budimpešti, na kojem je osvojio i glavnu nagradu, ili pak na festivalima WARP i Platforma mladih koreografa u Zagrebu. Stalni je član ansambla Studio za suvremeni ples u Zagrebu.

Ulaznice za izvedbe Nečastive po cijeni od 50 i za studente 30 kuna možete rezervirati mejlom: marketing@gmail.com ili na broj telefona 099 2938 412 ili ih kupiti u Kolažu (Milana Amruša 11).


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.