Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Predavanje: Destigmatizacija duševnih bolesnika – V. Jukić i N. Radas

srijeda, 10. 2. 2016. u 17 sati

U povodu izložbe Marije Novaković, jedne od najznačajnijih predstavnica tzv. autsajderske (marginalne) umjetnosti, koja je od 1932. pa do smrti 1960. boravila u Klinici za psihijatriju Vrapče, ravnatelj Vlado Jukić govorit će o potrebi i načinima destigmatizacije duševnih bolesnika, a Niko Radas, akademski kipar, o iskustvu terapije umjetnošću.

Ravnatelj Vrapča, Vlado Jukić, ističe da su duševni bolesnici najobespravljenija kategorija pojedinaca. Oni u pravilu nisu sposobnih formirati grupu i artikulirati grupni i pojedinačni interes. Gurnuti su na rub, ili preko ruba društva. Često su ne samo stigmatizirani, nego prezreni i odbačeni. To je posljedica činjenice da mnogi od njih nisu sposobni na odgovarajući način sudjelovati u društvenom životu, a da neki ne samo da ugrožavaju svoja prava i interese, nego se o sebi nisu sposobni ni brinuti. U strahu od gubitka razuma, odnosno vlastitog ludila, a ono je kao mogućnost imanentno svakom pojedincu, bespomoćnog se duševnog bolesnika, da ga ne bi gledali, jer nas podsjeća na krhkost našeg mentalnog zdravlja, hospitalizira i tako uklanja iz vidokruga. I, oni, a vjerojatno je tako bilo i s Marijom Novaković, često ostaju u psihijatrijskim bolnicama puno duže, nego to zahtjeva sama bolest. Bespomoćni, kakvi često jesu, ostaju na milosti ili nemilosti svojih najbližih, ako ih uopće imaju. Društvo i državne institucije do sada nisu pronašle, a često i ne traže, modele koji su najprimjereniji i najprihvatljiviji psihički oboljelima.

I sve druge psihijatrijske bolnice u Hrvatskoj, ali i neke psihijatrijske klinike i odjeli, priređuju izložbe likovnih radova svojih bolesnika. Glas o ovim izložbama nažalost ne dopire daleko. A među njima je bilo zaista vrijednih izložbi koje nisu samo predstavljale proizvode radno okupacijske i art terapije duševnih bolesnika za vrijeme njihove hospitalizacije, nego su i respektabilna umjetnička djela. Hoće li izložba radova Marije Novaković u Muzeju suvremene umjetnosti 2016. godine barem malo pridonijeti smanjenju stigmatiziranosti, šaljući glas o onome što duševni bolesnici rade na likovnom planu?

Niko Radas: Likovna radionica u klinici za psihijatriju Vrapče

Akademski kipar Niko Radas već desetak godina vodi likovne radionice u Galeriji Slava Raškaj, u sklopu bolnice Vrapče. Njegova je radionica omiljena među liječnicima i pacijentima koji ne propuštaju nijednu priliku za sudjelovanjem. Osim izražavanja klasičnim likovnim tehnikama, Radas je uveo i radionice digitalne animacije. Tako nastaju animirani filmovi za koje ideje, sinopsise, scenarije i razrade likova daju pacijenti Vrapča.

Vidjet ćemo dva filma iz njihove radionice: „Mjesečev ritam“ (3 min) i „Bound to fail“ (8 min).

Ulaz je besplatan!


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.