Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Promocija kataloga „Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse“

Loški muzej, Škofja Loka, srijeda, 10.2.2016. u 18 sati

U povodu zatvaranja izložbe „Černigoj / Teater“, koja je realizirana u okviru međunarodnog istraživačkog izložbenog projekta „Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse“, u srijedu 10.2.2016. održat će se promocija kataloga „Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse“ u izdanju Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb.

Projekt BAUNET povezao je četiri kulturne institucije iz četiriju europskih zemalja - Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije i tijekom više od dvije godine cjelovito su istraženi opusi umjetnika i arhitekata iz regije koji su se školovali na znamenitoj međunarodnoj školi za arhitekturu, dizajn i vizualne umjetnosti Bauhaus, a dolaze iz Hrvatske: Otti Berger, arh. Gustav Bohutinsky, Ivana Tomljenović Meller, i regije: August Černigoj iz Slovenije i arh. Selman Selmanagić iz Bosne i Hercegovine. Projekt je pratio koncepte i pedagoške metode rada škole Bauhaus osnovane 1919. u Weimaru, njezino djelovanje u Dessau (1925. - 1932.) i Berlinu do zatvaranja 1933. i njezine utjecaje na poslijeratnu suvremenu umjetnost, dizajn i arhitekturu s posebnim osvrtom na zagrebačku grupu EXAT 51, arhitektonsku praksu studenta Bauhausa arh. Huberta Hoffmanna u Grazu i ljubljanskog Smjera B.
Voditelj projekta bio je Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, a suorganizatori su bili Universalmuseum Joanneum iz Graza (Austrija), Akademija likovnih umjetnosti iz Sarajeva (Bosna i Hercegovina) te Loški muzej iz Škofje Loke (Slovenija).

Tijekom 2015. godine održane su četiri izložbe kojima su prikazani rezultati istraživanja, a središnja izložba održana je u Muzeju suvremene umjetnosti od 9. svibnja do 26. srpnja 2015. Izložbu je pratio bogato ilustrirani katalog koji sadrži tekstove 26 stručnjaka za povijesne avangarde i modernu umjetnost koji su surađivali u BAUNET projektu: Aida Abadžić Hodžić, Dubravko Bačić, Éva Bajkay, Ruth Betlheim, Regina Bittner, Iva Ceraj, Zrinka Ivković, Tvrtko Jakovina, Jasna Jakšić, Nataša Jakšić, Andrea Klobučar, Peter Krečič, Lovorka Magaš Bilandžić, Vesna Meštrić, Antonija Mlikota, Maroje Mrduljaš, Ana Ofak, Peter Peer, Bojana Pejić, Michael Siebenbrodt, Barbara Sterle Vurnik, Karin Šerman, Darko Šimičić, Jadranka Vinterhalter, Bogo Zupančič i Isabel Wünsche. Urednica kataloga je Jadranka Vinterhalter.
Tekstovi su rezultat višegodišnjih istraživanja tema kojima se bavio BAUNET projekt: opusi i djelovanje studenata Bauhausa iz Hrvatske i regije, obrazovni programi Bauhaus škole, te utjecaji Bauhausa na umjetnost, arhitekturu i dizajn nakon drugoga svjetskog rata kroz sagledavanje rada grupe EXAT 51 u Zagrebu, Smjera B u Ljubljani i arhitektonske prakse Huberta Hoffmanna, studenta Bauhausa, u Grazu 1950-ih i 60-ih godina. Katalog nadalje sadržava Kronologiju 1918.-1961., Bibliografiju, popis izloženih djela i popis svih događanja organiziranih u sklopu BAUNET projekta i izložbe.

Na promociji kataloga govorit će:
Saša Nabergoj, direktorica, Loški muzej Škofja Loka, Jadranka Vinterhalter, urednica kataloga i muzejska savjetnica i Vesna Meštrić, viša kustosica MSU Zagreb i voditeljica projekta BAUNET. Promociju će moderirati Barbara Sterle Vurnik, kustosica Loškog muzeja i koordinatorica projekta BAUNET za Sloveniju.


Projekt BAUNET realiziran je uz potporu programa Europske unije Kultura 2007. – 2013., Art Mentor Foundation Lucerne, Allianz Kulturstiftung, Goethe Instituta u Zagrebu, Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.


Više o izložbi Černigoj / Teater u Loškom muzeju možete saznati OVDJE i OVDJE.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.