Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Izložba Ivana Kožarića „U divnim razlikama Jedinstvo!“

Mestna galerija Ljubljana, otvorenje u utorak, 23. 02. 2016. u 20 sati

U ljubljanskoj Mestnoj galeriji, od 20. veljače do 10 travnja 2016. održat će se izložba istaknutog hrvatskog umjetnika Ivana Kožarića „U divnim razlikama Jedinstvo!“. Izložba u Mestnoj galeriji, ostvarena u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti Zagreb, do sada je najopsežnija Kožarićeva izložba u Sloveniji. Umjetnikovo iznimno bogato stvaralaštvo predstavljeno kroz više tematskih cjelina uključivat će više od 200 skulptura, objekata, asamblaža, ready madea, slika, crteža, grafika, fotografija, radova na tkani... Većina djela posuđena je iz Atelijera Kožarić koji sadrži više od 6.000 predmeta i danas se nalazi u stalnom postavu MSU-a, a u vlasništvu je Grada Zagreba. Preostali radovi posuđeni su iz fundusa MSU-a, Gliptoteke HAZU, Moderne galerije Zagreb, Zbirke Filip Trade (Lauba), kao i iz privatnih zbirki Ivana i Filipa Kožarića, Ivice Župana i drugih kolekcionara.

Kožarić se u Ljubljani, zajedno sa slikarom Ivom Dulčićem, predstavio davne 1957. na jednom od svojih prvih samostalnih nastupa u nekadašnjem Jakopičevom paviljonu. Jednostavnost njegova umjetničkog rukopisa, izražena reduciranim kiparskim oblicima kojima je ostao vjeran do dan-danas, slovenska publika tada nije bila spremna prihvatiti. U izložbenoj knjizi dojmova Kožarićeve su skulpture opisane kao siromašne refleksije suvremene umjetnosti, nedostojne akademski obrazovanih umjetnika, jer "Oblik lica nije oblik drva!". Kožarićev rad bilo je tada teško razumjeti; od početka je stvarao izvan stilskih ograničenja, revidirajući svoje umjetničke poteze slobodno, bez restrikcija, sažimajući ih također u svojim izjavama poput "Umjetnost je uvijek nešto drugo!", "Umjetnost uvijek uzmiče!", "Razbijmo okvire!“ ili "Umjetnost je rijetka ptica." Na izložbi u Salonu ULUH-a u Zagrebu, koja se održala godinu dana prije izložbe u Ljubljani , Radoslav Putar u Narodnom listu 1956. zapisao je kako su "Kožarićeve materijalizacije njegove reakcija na unutarnje i vanjske impulse koji su vrlo iskreni, što je iznimno, iznimno rijetko." Dodijelio im je "izuzetno mjesto na horizontu hrvatskog kiparstva." I Kožarić je ponovno pokazao (gostujući često i u Ljubljani) kako je potpuno dostojan tog izuzetnog mjesta, izlažući na mnogobrojnim samostalnim i grupnim izložbama, sudjelujući na najprestižnijim međunarodnim događajima i bijenalima, a u posljednje vrijeme i velikom izložbom „Preko crte“ u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb, 2011., a potom i do sad najvećom retrospektivom „Sloboda je rijetka ptica“ u Haus der Kunst u Münchenu 2013.

Kustosice: Radmila Iva Janković (MSU), Mateja Podlesnik (Mestna galerija, Ljubljana)

Pozdravni govor na otvorenju 23.02.2016. u 20 sati održat će Snježana Pintarić, ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb i gospodin Blaž Peršin, ravnatelj Muzeja i galerija grada Ljubljane.

Izložbu će službeno otvoriti Njezina Ekselencija Vesna Terzić, veleposlanica Republike Hrvatske u Republici Sloveniji.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.