Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Razgovor: Dan Boehl, američki pjesnik i vizualni umjetnik

Školica, četvrtak, 25. 2. 2016. u 17 sati

Dan Boehl svestrani je američki umjetnik koji objavljuje pjesme ali i vizualne radove. Srđan Sandić, mladi pisac i novinar, razgovarat će se Danom o njegovim razlozima za pjesništvo; pjesničkim akcijama; intimnoj ideji pjesništva; vizualnom doprinosu tekstu; procesima nastanka pjesme, nastajanja proze. Navest će ga da otkrije sanja li o tome da će pjesma promijeniti svijet, i ako da – čiji? Zašto se pjesme više čitaju u vremenima raznovrsnih fašizama, zašto se pjesme pišu ili ne pišu iz tog svetog mjesta – boli?

Usto, imat ćemo jednodnevnu izložbu Danove vizualne poezije te prezentaciju kratkih video-filmova.

Dan Boehl diplomirao je englesku književnost na koledžu u Salemu, a potom je studirao poeziju na koledžu Emerson u Bostonu gdje i magistrirao. Radio je u nekoliko muzeja tijekom 2001-2008. a sada radi na Sveučilištu Austin. Utemeljitelj je i urednik neovisne izdavačke kuće Birds LLC od 2009, specijalizirane za poeziju. Objavio je knjigu Kings of the F**king Sea. Jedan je od organizatora popularne Austinske serije čitanja poezije Fun Party i dobitnik stipendija Creative Capital | Warhol Foundation Arts Writers Grant Program, Vermont Studio Center, Akademie Schloss Solitude i Lighthouse Works.

Dan Boehl na rezidenciji je u Zagrebu tijekom siječnja i veljače u sklopu Pogonovog programa razmjene umjetnika s Akademie Schloss Solitude i boravi u Muzeju suvremene umjetnosti, u kojem su nastali novi pjesnički radovi.

Ulaz besplatan!

Able to take only so much hip-hop and databases,
I get some coffee and shoot-the-shit
with the co-workers there. Times like this
I think about that movie Cube.
The best-worst movie I have ever seen,
it’s about these people who wake up in a giant cube.
Frantically they run around the cube’s identical rooms
discovering each other
and getting bloodbathed by unforeseen traps
set by an unseen boss. It’s a test. If they work together
they live. They fall into the regular
character types: the soldier, the clown, the babe.
Only the autistic guy lives.
He actually likes the work of not getting
bloodbathed. Tomorrow, I’ll be
somebody's boss. But today
I can confidently count on myself
as someone I would like.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.