Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Vladko Lozić: Predavanje i prezentacija digitalizacije Zbirke hrvatske fotografije

Arhiv Tošo Dabac, četvrtak, 25. 2.2016. u 11 sati

Fotoklub Zagreb jedini je fotografski klub u Hrvatskoj koji ima veliku Zbirku hrvatske fotografije. Premda Zbirka danas broji više od 10.000 fotografija nastalih u rasponu od 30-ih godina prošlog stoljeća (fotografije tzv. Zagrebačke škole), do danas. Zastupljeno je oko 400 autora iz cijele Hrvatske, ali zbirka je praktički nedostupna široj znanstvenoj i kulturnoj javnosti jer uvjeti za individualno pretraživanje u prostoriji (čuvaonici građe) ne postoje. Zbog toga je postupno Fotoklub Zagreb, u skladu s pristizanjem sredstava, započeo postupak digitalizacije s tim da se digitalni zapisi čuvaju iz sigurnosnih razloga na tri različite lokacije na vanjskim tvrdim diskovima, a već skenirani dio vidljiv je na klupskim stranicama te je Zbirka tako postala dostupna najširoj zainteresiranoj javnosti. Godine 1990. Zbirka je registrirana pri Regionalnom zavodu za zaštitu spomenika kulture, a zatim u dva navrata 2002. i 2005. pri Ministarstvu kulture.

Vladko Lozić

Voditelj projekta, Vladko Lozić dugogodišnji je član Fotokluba Zagreb. Bio je tajnik Fotokluba Zagreb u razdoblju 1967-1983. te 1997.-2015. Godine 1970. osniva Zbirku hrvatske fotografije. Kao tajnik kluba 1968. obnavlja održavanje međunarodne izložbe fotografije (danas „Zagreb salon“). Vladko Lozić i sam je pasionirani fotograf, autor je vrlo zanimljivog fotografskog opusa. Od 1963. do danas imao je 58 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Od 1975. nosilac je počasnog zvanja AFIAP koje mu je dodijelila međunarodna federacija za fotografsku umjetnost (FIAP). Godine 1977. Fotosavez Jugoslavije (FSJ) dodjeljuje mu počasno zvanje majstora fotografije (MFFSJ). U časopisu Fotorevija Fotosaveza Jugoslavije i u časopisu Tehnička kultura Hrvatske zajednice tehničke kulture kao i u dnevnom tisku objavljuje niz radova vezanih uz istraživanja fotografskih prilika u Hrvatskoj. Koautor je knjige "Zagrebačka fotografija" (autori mr.sc. Nada Grčević, mr.sc Mladen Grčević, prof. Zdenko Kuzmić i mr.sc. Vladko Lozić) u zajedničkom izdanju Fotokluba Zagreb i Grafičkog zavoda Hrvatske (1978). Godine 2000. objavljuje knjigu "Fotoklub Zagreb, 1892.-1992., prilozi za povjesnicu", u izdanju Fotokluba Zagreb, u kojoj sintetizira dugogodišnji istraživački rad povijesti tog Kluba. Godine 2003. objavljuje knjigu “Fotoamaterski pokret u Hrvatskoj”, u izdanju Fotokluba Zagreb, u kojoj analizira djelatnost pokreta od njegova nastanka (1892.) do konca 20. stoljeća. Koautor je knjige "Majstori hrvatske fotografije" - iz Zbirke hrvatske fotografije Fotokluba Zagreb (s prof. Zdenkom Kuzmićem) u zajedničkom izdanju Matice hrvatske iz Zagreba i Fotokluba Zagreb.

Moderatorice programa: Marina Benažić, voditeljica zbirke Arhiv TD, Ivana Janković, kustosica zbirke Arhiv TD.

Organizacija: Arhiv TD / MSU u suradnji s Fotoklubom Zagreb.

Molimo vas da svoj dolazak potvrdite na e-mail: marina.benazic@msu.hr


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.