Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Kreativna radionica: Tošo Dabac na moj način

subota, 5. 3. 2016. od 15 do 17 sati

U stalnom postavu MSU-a pogledat ćemo izbor fotografija Toše Dabca, jednog od najvažnijih hrvatskih fotografa 20. Stoljeća, i zapitati se ima li kakvih sličnosti između tog slavnog fotografa i nas, današnjih fotografskih amatera, najčešće oboružanih mobitelima s kamerom?

Za početak, zajedničko je to što smo se svi okušali u snimanju fotografija. Ali dok je fotografska avantura većine nas započela i završila snimanjem selfija, prijatelja ili kućnih ljubimaca mobitelom, heroji Tošinih fotografija najčešće su arhitektonski oblici, gradski prostori i „obični“, ponekad „nevidljivi“ ljudi.

Arhiv Tošo Dabac čuva gotovo 200.000 negativa i 2.000 autorskih uvećanja. Svojom crno-bijelom fotografijom prepoznatljiva „rukopisa“ i osjećajnosti Tošo Dabac postao je jednim od osnivača Zagrebačke škole umjetničke fotografije.

Na radionici ćemo saznat zašto su svjetlost, sjena i obris glavni likovi ove fotografske priče. Naučit ćemo što je kompozicija i razgovarat ćemo o omiljenim Tošinim fotografskim temama. Nakon toga, koristeći Dabčeve fotografije, kolaž papir i izreske iz popularnih časopisa i novina izradit ćemo vlastite „foto-manipulacije“. Možda će nas neka obrisna linija s fotografije podsjetiti na čudovište iz ormara, mačku, ili šešir, a sjena nekog predmeta na kišni dan ili stablo na Zrinjevcu. Vidjet ćemo kako unošenjem vlastitih doživljaja i misli, kao i ponekog elementa u boji, u potpunosti mijenjamo crno-bijelu kompoziciju Tošine fotografije. Na kraju radionice svoje ćemo radove izložiti u Školici.

Dob polaznika: 6 -12 godina.

U radionicu se mogu uključiti i roditelji.

Voditeljica radionice: Hanan El Sayed, povjesničarka umjetnosti

Radionica je besplatna, potrebne su prijave na email: eduakcija@msu.hr najkasnije do 4. 3. 2016.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.