Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Performansi na otvorenju izložbe T-HT nagrada@MSU.HR

četvrtak, 10. 3. 2016. u 20.00 sati

Ne propustite otvorenje devete izložbe Nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnosti T-HT@msu.hr jer ćete imati priliku pogledati dva performansa uživo: video-performans The Route/Put umjetnice Ljiljane Mihaljević i performans Tanje Dabo Nelagoda, tjeskoba.

LJILJANA MIHALJEVIĆ, Put, 2013.

Video-performans The Route/Put sastoji se od crteža dječje igre 'školica' na tlu, u formi zatvorenog kruga u kojem se ponavljaju polja označena brojevima od 1 do 7. Autorica sama igra igru, pozicionirajući tijelo u središte djela te ga kroz slijed igre dovodi do krajnjih fizičkih granica izdržljivosti. Njezina školica nema polukružnog polja 'neba' kao nagrade za uloženi napor i vještinu igrača, umjesto toga magičan broj od sedam polja ponavlja se neprekidno. Školica tako ne predstavlja dječju igru nego traumatičan put unutrašnjeg odrastanja čovjeka, biografsku vrtoglavicu u kojoj igra prestaje kada završava i sam život. Akustika prostora potencira disanje i ritmične udarce stopala, a ritam koraka evocira ritam udaraca ljudskog srca - u početku snažan, brz i ujednačen, pa postaje sve sporiji, sve više isprekidan.

Ljiljana Mihaljević diplomirala je etnologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1995. godine. Od 2000. godine članica je HDLU-a. Godine 2005. diplomirala je slikarstvo na Accademia di Belle Arti (Akademija lijepih umjetnosti) u Firenci u Italiji. Realizirala je niz samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Živi i radi u Zagrebu, Firenci i prostorima između.

TANJA DABO, Nelagoda, tjeskoba, 2016.

Rad se bavi teškim osjećajima koji progone umjetnicu kada o sebi razmišlja kao o umjetnici. Nakon dugog razdoblja intenzivne produkcije radova i izlaganja, došlo je do potpunog prekida veza s umjetnošću. Nakon godina iščekivanja trudnoće, a zatim i majčinstva, osjećala se potpuno ispražnjenom od umjetnosti. Performans Nelagoda, tjeskoba zamišljen je kao prvi rad kojim se vraća umjetnosti. Odabir pisanog teksta proizlazi iz toga što je tekst, pisani i izgovoreni, sastavni dio gotovo svih njezinih radova. Premda primarno pripada drugom mediju, tekst je alat za izazivanje imaginacije kod gledatelja. Ispisivanje teksta na zidu izložbenog prostora naglašava važnost samog procesa pisanja kao umjetničkog čina, i osobnog oslobađajućeg čina u odnosu prema umjetnosti.

Tanja Dabo završila je 1997. studij Likovne kulture na Pedagoškom fakultetu u Rijeci. Magistrirala je 2003. na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani . Od 2009. do danas radi na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlaže na brojnim samostalnim i skupnim izložbama, kustoskim projektima i festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Radovi su joj uvršteni u nekoliko zbirki i muzeja u Hrvatskoj i inozemstvu. Objavila je niz tekstova i radova u raznim publikacijama, a o njezinu radu objavljeni su brojni osvrti, kritike i publikacije.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.