Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Dalibor Martinis: Request_reply.DM/2077

Umjetnički paviljon, od 18. 3. od 17.4. 2016.

„Request_reply.DM/2077“ novi je audio-vizualni projekt Dalibora Martinisa posebno osmišljen za Umjetnički paviljon. Projekt je nastao u suradnji Umjetničkog paviljona u Zagrebu i Muzeja suvremene umjetnosti i svojevrsni je uvod u Martinisovu opsežniju izložbu naslovljenu „Data recovery“ koja će se održati u prosincu ove godine u MSU.

O IZLOŽBI

„Request_reply.DM/2077“

Martinis pretvara izložbeni prostor Umjetničkog paviljona u jedinstveni audio-vizualni ambijent u kojem će projicirati petnaest kratkih eksperimentalnih filmova snimljenih u posljednje dvije godine. Posrijedi je nastavak dijaloga umjetnika sa samim sobom u kojemu Martinis oblikuje odgovore u formi kratkih filmova nepovezanih narativnim slijedom, a koji su nastali kao odgovor na unaprijed smišljena pitanja. Pri tom su pitanja ponekad retorička, ponekad upućuju na prirodu našeg svijeta, umjetnikovu svijest ili mogućnosti promjene društvenog poretka. Filmovi su snimani na lokacijama diljem planeta: od Rio de Janeira i Pariza, preko Sjedinjenih Američkih Država do Ukrajine. Ponekad su duhoviti, ponekad društveno angažirani, problematiziraju univerzalna ljudska pitanja ili su pak krajnje osobni, ali zahvaljujući Martinisovoj vještini komuniciranja s publikom, odnosno prepoznatljivoj vizualnoj estetici, uvijek odmiču gledatelja iz zone ugode i potiču na razmišljanje.

Tako u jednom filmu oživljava akciju Andréa Bretona koji je 1920. nosio na sebi, kao čovjek-sendvič, crtež Francisa Picabie s tekstom koji kaže otprilike ovo: „Da biste nešto zavoljeli, morate u to dugo gledati – hrpo idiota!“ Breton, bliski Picabijin drug, tom je akcijom podržao njegov kritički stav o publici kojoj se ništa ne sviđa jer ne umije gledati. Martinis postavlja pitanje: „Voliš li me, gledatelju?“ i dopušta da ga publika „vidi“ ne bi li ga zavoljela.

Zamisao rada je da će biće, odnosno neki entitet, iz 2077. godine – koji bi se možda mogao zvati Dalibor Martinis – odgovoriti na pitanja. Umjetnika zanima što će biti odgovor, a pitanje je, zapravo, nevažno, kao što su bila i pitanja koja je sam sebi postavio 1978, a odgovarao na njih 2010. godine. Ključna je ideja nelinearnog vremena, susret osoba iz različitih svemira, te dovođenje u pitanje ideje o vremenskom kontinuitetu. Vrijeme odgovora je 2077. godina, kada umjetnika više neće biti, a usto je, zapravo, nemoguće zamisliti kako će funkcionirati život za pedesetak godina. No, Martinis smatra da će biti moguće proizvesti entitet koji će imati njegova sjećanja i fizičke značajke. Zato su pitanja u obliku filmova, da bi imala stanovitu „prenosivu“ estetsku vrijednost za budućnost, ali i stvarnu performativnu dimenziju u sadašnjem trenutku. Svaki film sadrži pitanje, ali film je neobično važan jer, u suprotnom, umjetnik je mogao jednostavno ispisati pitanja na zidu ili ih poslati poštom.

Kustosica izložbe: Leila Topić

Postav izložbe: Ana Dana Beroš

Izložba se može razgledati od utorka do nedjelje od 11 do 20 sati, petkom od 11 do 21 sat.

Izložba je otvorena do 17. 4. 2016.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.