Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Tribina: Stambeno pitanje i kriza stanovanja

Predvorje, 18. 3. 2016. u 18 sati

U povodu predstavljanja šestog broja časopisa Mreže antifašistkinja Zagreba "Nepokoreni grad", razgovarat će se o problemima stanovanja. Novi broj časopisa sažeto možemo opisati sloganom “stambena prava ispred vlasničkih“, taj je bio korišten i za rad na Medijskoj fasadi MSU-a u sklopu projekta Connecting Cities Network. Tekstovi u časopisu bave se temamakrize stanovanja i njezinim manifestacijama (beskućništvu i njegovoj kriminalizaciji, iznajmljivanju stanova putem online platformi, skvotiranju...) i artikuliranjem prava na prostor kao prava koje se sve više dokida.

Iako se država naizgled ne bavi stambenim politikama, nedostatak stambene politike bavi se njenim građanima. Nedostatak sigurnih i priuštivih domova mnoge je otjeralo u cjeloživotni dug, a cijele generacije osudilo na nemogućnost odlaska iz roditeljskog doma. Danas, umjesto da naslijedimo zajedničko pravo na stan, nasljeđujemo muke po stambenim kreditima, a stanovi u kojima živimo sve su manji i lošije projektirani. Kriza institucija socijalne države koje su zadužene za provođenje ovih politika reflektira se i na samu struku pri čemu se urbanistički planovi ne promišljaju imajući u vidu potrebe u stanovanju, nego ove potrebe isključivo diktira tržište stambenih kredita. Na tribini „Stambeno pitanje i kriza stanovanja“ raspravljat ćemo o društveno poticanoj stanogradnji, nedostatku institucija za razvoj socijalnog i javnog stanovanja, pita li se itko koje su posljedice politika koje nam ne jamče pravo na dom, već nas guraju u cjeloživotni dug.

Na tribini će govoriti Karlo Kralj iz Mreže mladih Hrvatske, Luka Korlaet s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, Iva Ivas koautorica Medijske fasade „Nepokoreni grad: pitanje stanovanja“, a razgovor moderira Iva Marčetić iz Prava na grad.

Na linku možete preuzeti dosadašnje brojeve časopisa:
http://maz.hr/index.php/casopis


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.