Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Muzej je na prodaju! Dajte svoju ponudu!

LADA SEGA, Prodaje se, 2016. (multimedijalna instalacija)

Umjetnica Lada Sega, u sklopu izložbe T-HT nagrada@msu.hr, osmislila je rad pod naslovom "Prodaje se/On sale“ u kojem se poigrava s mogućnošću prodaje samog Muzeja.

Na Medijskoj fasadi MSU-a projicira poruku PRODAJE SE na nekoliko jezika, kao i kontakt telefon za besplatne pozive 0800200175 s govornom poštom, gdje se mogu ostaviti poruke, te link na web projekta (www.prodajese.ga) na kojem se online može pratiti tijek projekta. Isto tako, moguće je pratiti akciju i na Facebook stranici Prodaje se ∕ ON SALE by Lada Sega.

Rad želi uspostaviti komunikaciju s onima koji Muzej mimoilaze ili ga ne primjećuju. Bezličnim jezikom oglašavanja, lišenim estetizacije i nagovaranja, rad se obraća drugoj i drugačijoj publici, pa i potencijalnim zagovarateljima tržišne utakmice. Međutim, koristeći postojeće komunikacijsko znakovlje i telekomunikacijsku infrastrukturu, rad je i sasvim demokratičan, ali i subverzivan: nije važna platežna moć, jer svi mogu nazvati i ponuditi cijenu, jednako fiktivno kao što je i prodaja fiktivna! Neposredan i banalan, rad dovodi u pitanje konfuziju na tržištu, kao simptom globalnog poremećaja. Usto, otvara neka važna pitanja pozicije umjetnosti u društvu prepoznajući opća mjesta poput: labavosti zaštitnih mehanizama za javna dobra u neoliberalnom tržištu, umanjivanje vrijednosti kulturnog sadržaja i istiskivanje s liste potreba prosječnog građanina Hrvatske. Na tankoj liniji između fikcije i stvarnosti, rad postavlja pitanje: bi li i hram umjetnosti mogao na rasprodaju?


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.