Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

T-HTnagrada@msu.hr razgovori: Nina Kurtela i Bojan Mrđenović

Prostor izložbe, četvrtak, 17.3. 2016. u 16 sati

U popratnom programu devete izložbe hrvatske suvremene umjetnosti T-HTnagrada@msu.hr razgovaramo s dvoje umjetnika: Ninom Kurtelom i Bojanom Mrđenovićem, koji će predstaviti svoje radove prezentirane na ovogodišnjoj izložbi.

Performans Priroda i društvo Nine Kurtele sastoji se od hodanja koje kreće iz centra urbanog tkiva – trga ispred institucija Europske unije u Hrvatskoj te prolazi rutom prema sjevernom rubu grada, sve do šume, pri čemu autorica obilježava pređeni put i ostavlja trag. Referirajući se na priču o Ivici i Marici, koju su u doba romantizma kanonizirala braća Grimm, umjesto kamenčića i mrvica kruha po putu ostavljam kovanice eura čime istražujem mogućnosti poništavanja vrijednosti novca s obzirom na promjenu okoliša. Na području grada, posebice gradskog centra, koji na simboličkoj razini predstavlja ekonomsku i političku moć, novčići imaju razmjensku vrijednost, dostupni su bilo kome i otvaraju prostor interakcije. Na periferiji, gdje urbani prostor postupno nestaje, upitna je vrijednost novca, da bi na kraju, u šumskom krajoliku, mogla biti potpuno poništena, barem na simboličkoj razini, iako ne nužno i na stvarnoj.


Nina Kurtela vizualna je umjetnica koja djeluje na razmeđu različitih istraživačkih područja i stvara radove kombinirajući različite discipline kao što su vizualne i izvedbene umjetnosti. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Aktivno je izlagala radove diljem Europe i dobitnica je niza stipendija i nagrada. Živi između Zagreba i Berlina.

Serija fotografija Uvozna pustinja Bojana Mrđenovića prikazuje odlagalište suspenzije koja nastaje kao industrijski nusprodukt u proizvodnji mineralnih gnojiva. Za proizvodnju je korišten pijesak uvezen iz Afrike, a fosforgips, suspenzija koja nastaje kao nusprodukt, taloži se na odlagalištu. Od 1983. godine do danas nataloženo je više od 6 milijuna tona materijala. Fotografije predstavljaju jedan segment rada u kojem se na primjeru grada Kutine kroz pejzaže (apstraktne, prirodne, urbane) problematiziraju društveni odnosi koji su uvjetovani načinima industrijske proizvodnje. Autor stvara fotografije koje kao dokument vremena svjedoče o relevantnim društvenim temama, a istovremeno privlače začudnom ljepotom.


Bojan Mrđenović rođen je 1987. godine u Virovitici. Diplomirao je 2011. godine na preddiplomskom studiju povijesti umjetnosti i informacijskih znanosti u Zagrebu, a 2012. godine na preddiplomskom studiju filmskog i TV snimanje na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatskog društva filmskih djelatnika.

Razgovor s umjetnicima vodit će Jasna Jakšić, kustosica MSU-a. Publiku pozivamo da se svojim komentarima i razmišljanjima o radovima umjetnika uključe u diskusiju.

Okupljanje je na recepciji MSU-a u 16 sati.

Ulaz na izložbu i popratne programe je slobodan.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.