Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Muzej suvremene umjetnosti Zagreb nagradio 800.000 posjetitelja

Dan svetog Patrika 2016., slikarica i grafičarka Nevenka Arbanas će dugo pamtiti. Naime, posjet Muzeju suvremene umjetnosti pretvorio se u događaj: nagrađena je kao 800.000 posjetiteljica. Trenutna izložba T-HTnagrada@msu svakodnevno privlači mnogo posjetitelja jer pruža uvid u presjek recentne hrvatske umjetničke produkcije, pa je i Nevenka Arbanas, inače profesorica na Likovnoj akademiji u Zagrebu, na izložbu došla jer prati suvremenu umjetnost, a četvrtak je dan koji uvijek odvoji za posjete izložbama. Danas joj je u planu bio posjet izložbi T-HTnagrada@msu kako bi izložbu mogla preporučiti i svojim studentima na Akademiji. Snježana Pintarić, dugogodišnja ravnateljica Muzeja, čestitala je Nevenki Arbanas i uručila joj prigodni poklon.

Muzej suvremene umjetnosti je, da podsjetimo, do preseljenja u novu zgradu djelovao na Gornjem gradu u prostoru palače Kulmer na Katarinskom trgu 2 i u Habdelićevoj ulici 2, dok su zbirke Muzeja bile pohranjene na nekoliko mjesta u gradu. U prosincu 2009. godine otvorena je u Novom Zagrebu nova zgrada, prema projektu Igora Franića. S oko 15.000 četvornih metara, MSU je najveći muzejski objekt u Hrvatskoj i jedan je od rijetkih namjenski sagrađenih muzeja u Zagrebu. K tome je jedini muzej u Hrvatskoj koji sakuplja i izlaže isključivo radove suvremenih umjetnika.

Nakon više od šest godina na novoj lokaciji, MSU je postao jedan od simbola Novog Zagreba, prepoznatljivo mjesto stvaranja, okupljanja i druženja svih generacija u kojem se svakodnevno odvijaju različiti programi, od kazališnih i plesnih performansa, filmskih projekcija, susreta s umjetnicima, kritičarima i kustosima preko dječjih rođendaonica, stručnih vodstava, koncerata do edukativnih i kreativnih radionica za djecu, roditelje, umirovljenike i osobe s invaliditetom. Tome da je Muzej živo mjesto interakcije dodatno svjedoči i porast broja događanja i programa iz godine u godinu, kao i posjećenost. Od 2009. naovamo otvorili smo više od 240 izložbi, više od 1.100 kreativnih radionica i ostalih događanja koje organizira Pedagoški odjel, zamalo stotinjak kazališnih i plesnih predstava, mnogo filmskog programa, a sve zajedno 2.600 događanja u malo više od šest godina.

Mnoge smo izazove savladali, mnogi su još pred nama, ali uvijek je prisutna želja da Muzej ostane jedinstveno mjesto susreta suvremene umjetnosti i najrazličitijih grupa ljudi, te da rezultat toga bude prilika za učenje, kreativnost i dijalog.
Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.