Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Projekt PERFORMING THE MUSEUM

31.3.2016. Kino umjetnika: Jasmina Cibic
20.4.2016. otvorenje Didaktičke izložbe u NO galeriji

Projekt Peforming the Museum inicijativa je četiriju muzeja: MSU-a, Koruške galerije likovnih umjetnosti iz Slovenj Gradeca, Muzeja suvremene umjetnosti Vojvodine iz Novog Sada i Fundacije Antonio Tapies iz Barcelone – koja potiče nova promišljanja o poslovanju i ulozi muzeja, ali i otvara neke praktične mogućnosti za njihovu budućnost, usmjeravajući se pritom na razvoj komunikacije s publikom.

U svakom pojedinom muzeju, pa tako i Muzeju suvremene umjetnosti, Performing the Museum nastoji uspostaviti aktivan dijalog s publikom kroz niz prezentacija, namjenskih produkcija, edukativnih radionica te predstavljanja umjetničkih istraživanja. Namjera je, kako za zaposlene u institucijama, tako i za sve korisnike i široku publiku, osvijestiti institucionalne resurse koji izlaze izvan uobičajenih okvira muzejskih zbirki, stalnog postava i muzejskih izložbi te pozornost svratiti i na muzejsku dokumentaciju, arhitekturu i uvjete izlaganja, kontekste posredovanja umjetnosti i njezine produkcije, institucionalnu pisanu i nepisanu povijest, zaposlene i suradnike te, konačno, i publiku samu.

U sklopu projekta Performing the Museum prošle je godine održana jednodnevna konferencija na kojoj su bila predstavljena predavanja i projekti: Abeceda nezavisne kulture (Dunja Kučinac i Matija Mrakovčić), Mapiranje izložbi – mreža umjetnika i institucija (Tihana Puc), Približavanje – zbirka KGLU (Andreja Hribernik), Muzej kao otvoreni kôd (Oriol Fondevilla), Muzej, umjetnici i pamćenje (Sanja Kojić Mladenov i Gordana Nikolić), Iz MSU dokumentacije (Jasna Jakšić i Rafaela Dražić), Arhiv u doba transformacije javnih institucija (Ana Kutleša). Uz predavanja, predstavljeno je bilo i nekoliko umjetničkih radova - Priče o okvirima Fokus grupe, Nicholas Brady (Ciljana publika) Sorena Thila Fundera te Čuvar na izložbi Dalibora Martinisa.

Pefroming the Museum na kraju ožujka, 31. 3. 2016, ugošćuje slovensku umjetnicu Jasminu Cibic koja predstavlja svoju recentnu filmsku produkciju nastalu od 2013. do 2015. Hrvatskoj će publici umjetnica predstaviti radove koji su bili izloženi na Venecijanskom bijenaleu 2013. u sklopu slovenskog paviljona, te triologiju Spielraum iz 2015. i najrecentniji rad The Pavillion iz 2015.

Program Kino umjetnika: Jasmina Cibic u dvorani Gorgona uključivat će radove:

Tear Down and rebuild (2015), 15.30 min
The Nation loves it (2015), 15.45 min
The Double Game (2014), 2.37 min
Framing the Space (2013), 10.45 min
The Pavilion (2015), 6.45 min

Kao dio projekta Performing the Museum, od travnja do listopada 2016., svoja će istraživanja i produkcije u Zagrebu ostvariti niz umjetnica i umjetnika: Andreja Kulunčić, Pilvi Takala, Nika Autor, Isa Rosenberger, Karol Radszizewski, Soren Thilo Funder, Duo doplgenger, Experiment ab Art, Roger Bernart, Pep Vidal i grupa Škart, te istraživači i kustosi Ana Kutleša, Barbara Steiner i Anna Lena von Helldorff. U sklopu projekta bit će restaurirana, digitalizirana i predstavljena Didaktička izložba iz Zbirke informacijskog i dokumentacijskog odjela MSU-a.

Otvorenje Didaktičke izložbe u NO galeriji uz intervenciju Fokus grupe i Rogera Bernata zakazano je za 20. travnja 2016.
Stoga, rezervirajte datum u svojim kalendarima!

Detaljan program projekta bit će objavljen na www.msu.hr
Više informacija potražite na: jasna.jaksic@msu.hr

Projekt je ostvaren u potporu:Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.