Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

U bečkoj galeriji 21 er Haus izložba "Abstract Loop Austrija"

do 29. svibnja 2016.

Izložba Abstract Loop Austria (Marc Adrian, Richard Kriesche, Helga Philipp, Gerwald Rockenschaub) u 21er Haus posvećena je konstruktivističkoj i konkretističkoj umjetnosti u poslijeratnoj Austriji. No, osim predstavljanja najvažnijih imena domaćih umjetnika, izložba donosi i širi međunarodni kontekst pa su tu radovi Josefa Albersa, Marina Apollonija, Françoisa Morelleta, Uli Pohl i drugih predstavnika tog smjera.

I u postavu i u katalogu ističe se kako se austrijska konstruktivistička i konkretistička umjetnost razvijala pod utjecajem pokreta Nove tendencije iz Zagreba. Adrian, Kriesche i Philipp sudjelovali su na Novim tendencijama od 1961. do 1973.

Podsjećamo, bio je to jedan od najznačajnijih umjetničkih pokreta druge polovice dvadesetog stoljeća, koji je u svoje vrijeme Zagreb učinio europskim kulturnim središtem. Pokret je, osim likovnog stvaralaštva, obuhvatio i mnoge druge grane umjetnosti, poput glazbe, filma i kazališta. Tako je ostvaren jedan od ciljeva Novih tendencija – integracija umjetnosti u različite aspekte društvenog života.

U razdoblju od 1961. do 1973. godine tadašnja Galerija suvremene umjetnosti u Zagrebu, danas Muzej suvremene umjetnosti, na inicijativu nekolicine umjetnika, likovnih kritičara i kustosa, organizirala je pet izložbi, popraćenih simpozijima i publikacijama. Na manifestacijama je sudjelovalo mnogo umjetnika i umjetničkih grupa iz čitavog svijeta stvaralaštvo kojih se oslanja na tradiciju konstruktivizma, neoplasticizma te ideje Bauhausa. Pokretu su se priključili i mnogi poznati domaći i strani teoretičari umjetnosti. Svaka od tih «bienalnih» manifestacija, otvarala je nova poglavlja u umjetnosti, od konstruktivne i kinetičke, do kompjutorske i konceptualne.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.