Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Odabrani pobjednici devete natječajne izložbe T-HT NAGRADA@MSU.HR

Na prigodnoj svečanosti danas, 22. 3. 2016., u Muzeju suvremene umjetnosti dodijeljene su tri nagrade devetog natječaja T-HTnagrada@msu.hr. Na natječaj su pristigla 172 rada, od kojih je stručni žiri odabrao 38 za izložbu i koji su bili u konkurenciji za najprestižnije otkupne nagrade u recentnom vizualnom umjetničkom stvaralaštvu. Laurelati ove godine su:

1. nagrada 50.000 kuna – Igor Eškinja, Arhitektura optimizma
Igor Eškinja, umjetnik zapažene međunarodne karijere na jedinstven način koristi vizualni materijal snimljen¬ u riječkim stambenim naseljima nastalim 70-ih godina te pariškom predgrađu /vitri sur sen/ Vitry Sur Seine. Obje urbanističke cjeline su velike spavaonice izgrađene u vrijeme visokog modernizma. U riječkoj se stanovništvo kontinuira¬no smanjuje, a pariška je vitalna i živa. Propast industrije, jednog od glavnih pokretača gospodarskog i društvenog razvoja grada, kao rezultat loše politike, te mutnih poslova pretvorbe i privatizacije u 90-ima, ostavlja nesagledive posljedice na stanovnike ali i urbanu sliku grada. Ono što je nekada bilo znakom napretka i prosperiteta, sada djeluje uznemirujuće zbog ispražnjenosti i zapuštenosti. Fragmente preuzete iz stvarnosti Igor Eškinja transponira u novu vizualnu situaciju, visoko estetiziranim jezikom, utišanom gestom, čime je ostvario suptilan prikaz i originalan komentar društveno-političkih pojava tranzicije u Hrvatskoj.

2. nagrada 45.000 kuna – Neli Ružić, Stolen Future
Intervencija Neli Ružić, Stolen Future, u sklopu građanske kampanje za zaštitu trogirskog motela istaknutog arhitekta Ivana Vitića usredotočena je devastiranu arhitekturu pomoću medija svjetla. Različitim bojama osvijetlila je otvore šest zapuštenih bungalova po kojima je Motel Trogir osobito poznat. Minimalističkom i nadasve poetičkom gestom intervenirala je u povijesne ostatke modernističke arhitekture, simbole turističkog i gospodarskog prosperiteta, danas ruševine modernističkih utopija. Na originalan je način istakla potrebu obnove zapuštenih i zaboravljenih arhitektonskih ostvarenja socijalističkog modernizma, te osjećaj praznine sadašnjosti, stanje odsutnosti i propadanja. Svjetlo je nakratko stvorilo privid svečanosti i prisutnosti, mogućnosti ostvarenja izgubljenih potencijala.

3. nagrada 40.000 kuna – Vesna Mačković, Pozdrav
Vesna Mačković doselila je u Sisak 1990. kao 15-godišnjakinja, ali bolest i izoliranost joj onemogućuju uspostavljanje komunikacije s gradom i stanovnicima. Nakon 13 godina izlazi iz izolacije, ali u gradu su posve nove okolnosti. Grad je opustošen ratom, industrija je uništena i teške gospodarske okolnosti izazivaju depresiju i prazninu u sugrađana. Odlazak iz toga grada donosi joj kratkotrajno olakšanje, ali i dalje razmišlja o građanima i njihovim životnim sudbinama. Performansom koji izvodi u prostoru napuštene Željezare Sisak, ponovno se vraća, ali samo kako bi nam pokazala da se mogu prevladati poteškoće i privremena ograničenja. Suočila nas je s osobnim tjelesnim ograničenjima, ali i snagom da ih odlučnošću duha prevlada i krene dalje, ne obazirući se na prošlost i trenutačne poteškoće. Mjesto napuštene željezare, mizanscen je njezina potresnog i dubokog obračuna sa svim „duhovima“ iz prošlosti, kako na osobnoj tako i kolektivnoj razini. Zaključak priče je katarzično oslobađanje kroz težak put vlastitog sazrijevanja i rasta. Iako na trenutke uznemirujuća, svakog dotiče snagom istine i iskrom nade.

Prvu nagradu Igoru Eškinja uručila je Vesna Kusin, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, koja je zaželjela da za desetu obljetnicu T-HTnagrade@msu iduće godine bude organizirana izložba svih radova koji su tijekom natječaja postali dijelom fundusa MSU-a. Drugu nagradu Neli Ružić dodijelila je treću Nina Išek Međugorac, direktorica korporativnih komunikacija T-HT-a, koja je naglasila da kompanija Hrvatski Telekom prepoznaje prave vrijednosti i stoga već godinama podržava suvremenu umjetnost. Trećenagrađenoj Vesni Mačković nagradu je predala mr.sc. Snježana Pintarić.

U ime cijelog stručnog povjerenstva, Snježana Pintarić, rekla da su ove godine dodijeljena i posebna priznanja za iznimna ostvarenja: Tanji Dabo, Ladi Sega i umjetničkom dvojcu Borku Vukosavu i Marini Paulenko.

Izložba je otvorena do subote, 26. ožujka 2016. Ne zaboravite: ovo je nagrada u kojoj i publika odlučuje! Još imate mogućnost dati svoj glas radu koji se vama najviše svidio. Umjetnik s najviše glasova publike bit će nagrađen s 10.000 kuna, a najsretniji posjetitelj po završetku izložbe dobit će tablet Samsung Galaxy Tab4 8" LTE 16GB.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.