Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Međunarodni projekt Manucultura

Kulturalna edukacija u strukovnom obrazovanju

Muzej suvremene umjetnosti jedan je od pet partnera dvogodišnjeg međunarodnog projekta MANUCULTURA, koji podupiru Europska komisija i ERASMUS+ program. Svrha programa je razmijeniti metode i tehnike kulturalne edukacije u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju mladih, sakupiti i proširiti primjere najbolje prakse rada s kulturnim projektima, prepoznati i usporediti uspješne projekte i na temelju toga razviti zajedničke preporuke za Europsku komisiju.

Kulturalna edukacija još nije dobila formalni status u nastavnim programima početnog strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u Europi. Međutim, kad bi kulturalna edukacija bila uključena u strukovno obrazovanje dobili bismo veliki potencijal za unaprjeđenje razvoja cjeloživotnog učenja kod učenika te poticanje kreativnosti i inovativnosti u njihovu svakodnevnom radu. To dokazuju i evaluacije programa „Programm K3“ (1998. i 2004, AT) i preporučuje se u međunarodnim istraživanjima, kao što je primjerice Zaključno izvješće istraživanja Access of young people to culture (Pristupačnost kulture mladima), EACEA/2008/01. Prema tome izvješću, kulturalna edukacija nudi učenicima na praksi mogućnost za osobni razvoj, a time i za profesionalni napredak – što je veoma važno za tu veliku europsku skupinu mladih (prema istraživanju više od 40% u dobi od 15 do 18 godina). Implementacija MANUCULTURE pokazuje na koje načine udruge za profesionalno i školsko osposobljavanje mogu iskoristiti potencijal kulturalne edukacije. Štoviše, neformalna edukacija ili osposobljavanje tako mogu biti integrirani u formalni proces strukovnog obrazovanja.

Pet partnera MANUCULTURE nastoje integrirati više kreativnosti i kulturalne edukacije u osposobljavanje mladih u svojim zemljama:

Koordinativna organizacija KulturKontakt Austria(KKA), koja djeluje na presijecanju obrazovanja, umjetnosti i kulture u Austriji, već 25 godina implementira program kulturalne edukacije razvijen posebno za dualni obrazovni sustav (pripravništvo plus strukovna škola): „Program K3 – Cultural Education with Apprentices“.

U Njemačkoj tvrtka Alnatura oslanja se na kulturalnu edukaciju kako bi potaknula kreativnost kod svojih mladih pripravnika kroz projekte kao što su „FilialART“ i „Abenteuer Kultur“.

Na muzejskoj sceni Hrvatske, Muzej suvremene umjetnosti Zagreb razvija nove pristupe kulturalnoj edukaciji, s pripravnicima kao ciljanom skupinom.

Jedan od ciljeva talijanskog CESIE-a, europskog centra za istraživanje i inicijative, jest istražiti i proširiti inovativne obrazovne tehnike u sektoru strukovnog obrazovanja (u institucijama inicijalnog strukovnog obrazovanja i osposobljavanja).

Muzej moderne umjetnosti ARKEN u Danskoj koristi suvremenu umjetnost kao dodirnu točku za suradnju s institucijama za strukovno obrazovanje u svojim inovativnim programima kulturalne edukacije, kao i za potporu mladima u nalaženju posla, npr. u programu „Food for Thought and Decision-Making“.

Jedan od ciljeva konzorcija MANUCULTURE jest povezivanje iskustava partnera s tim inicijativama. Poslovni, obrazovni i kulturni sektori tako mogu učiti jedni od drugih i steći korisne ideje u pogledu metode i sadržaja. Svi ti primjeri pokazuju provođenje uspješnih aktivnosti u svrhu neutralizacije nedostatka orijentacije na kreativnost i kulturalnu edukaciju u dualnom obrazovnom sustavu (usp. “Sondierung und praxisorientierte Analyse zu Kreativität und Innovation in der beruflichen Erstausbildung”, lege_artis, 2009). Sve te institucije omogućuju pristup problemu iz najrazličitijih perspektiva, tj. iz aspekata poslovnog svijeta, strukovnih škola i kulturnih institucija.

MANUCULTURA planira:

- razmijeniti metode i tehnike kulturalne edukacije na početku strukovnog obrazovanja,

- sakupiti i proširiti primjere najbolje prakse rada s kulturnim projektima,

- prepoznati i usporediti uspješne projekte i, na temelju toga, razviti zajedničke preporuke.

Po završetku projekta rezultati bi se trebali integrirati u programe osposobljavanja i, npr. u obliku pilot-programa, testirati u praksi u navedenim kulturnim institucijama, tvrtkama i strukovnim školama u partnerskim zemljama.

Svi rezultati projekta bit će digitalno prezentirani i prošireni na internetu preko službenog bloga. Projektna dokumentacija bit će najširoj javnosti dostupna online.

Međunarodni projekt Manucultura sufinanciran je od strane Erasmus + programa Europske unijeUpozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.