Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Didaktička izložba i predstavljanje rada Sorena Thilo Fundera 'Ciljana publika'

Projekt IZVEDBA MUZEJA / PERFORMING THE MUSEUM

12. 4. 2016. Soren Thilo Funder „Ciljana publika“, Medijska fasada

15. 4. 2016. Kino umjetnika: Pilvi Takala, dvorana Gorgona

20. 4. 2016. otvorenje "Didaktičke izložbe"

Projekt Peforming the Museum inicijativa je četiriju muzeja: MSU-a, Koruške galerije likovnih umjetnosti iz Slovenj Gradeca, Muzeja suvremene umjetnosti Vojvodine iz Novog Sada i Fundacije Antonio Tapies iz Barcelone – osmišljena kako bi se potaknula nova promišljanja o poslovanju i ulozi muzeja, ali i otvorila neke praktične mogućnosti za njihovu budućnost usmjeravajući se pritom na razvoj publike.

Nakon predstavljanja umjetnice Jasmine Cibic, MSU u goste dovodi danske umjetnike Sorena Thila Fundera i Tinu Helen, finsku umjetnicu Pivli Takalu te priprema otvorenje restaurirane i digitalizirane "Didaktičke izložbe" iz Zbirke informacijskog i dokumentacijskog odjela MSU-a. Na otvorenju „Didaktičke izložbe“ predstavit će se i dvije umjetničke intervencije. Jednu intervenciju potpisuje Fokus grupa koja će pokazati finalnu verziju intervencije „Priče o okvirima“ u stalnom postavu "Zbirke u pokretu“, ali i sudjelovati u postavu „Didaktičke izložbe“. Drugu intervenciju potpisuje Roger Bernat koji poziva posjetitelje da, tijekom trajanja izložbe, provjere svoje znanje o Muzeju suvremene umjetnosti rješavajući kviz u predvorju, prije samog ulaska u izložbeni prostor.

Rad Sorena Thila Fundera „Ciljana publika“ će biti prikazan i kao multimedijalna instalacija na medijskoj fasadi Muzeja suvremene umjetnosti od 12. 4. do 15. 5. 2016. Autor na jednoj od najprometnijih zagrebačkih ulica, Aveniji Većeslava Holjevca, pokazuje fiktivnu talačku krizu u stalnom postavu Muzeja suvremene umjetnosti. Inspiriran romanom nastalim u hladnoratovskom ozračju, njegov video dovodi u suodnos povijesnu i trenutnu atmosferu opće nelagode i straha na mjestima javnog okupljanja. U sklopu projekta, Soren Thilo Funder i Tina Helen trenutno borave na još jednoj rezidenciji u MSU-u. Ovoga je puta njegovom radu prethodila radionica, osmišljena u suradnji s Tinom Helen, inspirirana idejom muzejske pljačke. Različitim vježbama i zadacima, fiktivni scenarij pomno orkestrirane muzejske pljačke poslužio bi kao okvir za izradu niza različitih "mapiranja" muzejskog prostora. Radionica je poslužila za otvaranje rasprave s djecom o tome što je umjetnost, koja je vrijednost umjetnosti, kako se definira vrijednost, koji je element muzeja u svemu tome. Razgovorom i radioničkim načinom rada oblikovao se novi, kritički i zabavan način za razgovor o umjetnosti muzeja kao arhitektonskog, političkog, javnog i vrijednog prostora.

Umjetnički radovi i filmska produkcije finske umjetnice Pilvi Takala nastaje na istraživanju različitih društvenih struktura i pravila u različitim kulturnim kontekstima. Ona zauzima poziciju redateljice, a posjetitelj nije promatrač nego uvijek postaje aktivni sudionik njezinih priča. Analizirajući društvene teme i situacije poput ostvarivanja snova i raspodjele novca, ona usmjerava pažnju upravo na rušenje granica i zadanih okvira kako bi ukazala na stvarne društvene situacije. Program Kino umjetnika predstavit će radove: Real Snow White (2009.), 9:15 min / Players (2010.), 7:50 min / Drive With Care (2013.), 13 min / The Committee (2015.) 15 min / Workers Forum (2015.), 6:23 min.

„Didaktička izložba“ iz MSU dokumentacije, restaurirana i digitalizirana, rekonstrukcija je povijesne izložbe iz 1957. koja je već tih godina otvorila pitanja prava na reprodukciju i distribuciju umjetničkih djela. Izložba originalnog naziva „Suvremena umjetnost I. didaktička izložba: apstraktna umjetnost“,sačinjena od reprodukcija i tekstova na kartonskim panelima, bila je namijenjena upoznavanju publike s osnovama i genezom apstraktne umjetnosti. Ona je bila iznimno ambiciozan i kompleksan edukativan projekt s kojim je Gradska galerija suvremene umjetnosti nastojali obrazovati publiku za vlastite programe.

Uz navedene umjetnike, kao dio projekta „Performing the Museum“, od travnja do listopada 2016., svoja će istraživanja i produkcije u Zagrebu ostvariti niz umjetnica i umjetnika: Andreja Kulunčić, Nika Autor, Isa Rosenberger, Karol Radszizewski, Duo doplgenger, Experiment ab Art, Pep Vidal i grupa Škart, te istraživači i kustosi Ana Kutleša, Barbara Steiner i Anna Lena von Helldorff.

Detaljan program projekta bit će objavljen na www.msu.hr

Više informacija potražite na: jasna.jaksic@msu.hr

Više o projektu Performing the Museum saznajte: http://performingthemuseum.net/site/


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.