Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

IZLOŽBA: GraviTrain

od 19. 4. do 18.5. 2016.

U predvorju je interaktivna kinetička instalacija Dubravka Kuhte, novomedijskog umjetnika. Instalacija GraviTrain – gravitacijski vlak, interaktivni je rad-igračka koji pozornost plijeni i kretanjem i promatranjem djelovanja gravitacije. Kako autor kaže, riječ je o kinetičkom prostornom crtežu koji kroz različite vrste gibanja propituje osnovne zakone fizike te silu gravitacije. Kretanja kugli proizvode raznolike ritmičke zvukove koji u praćenju njihova kretanja, osim vida aktiviraju i organ sluha promatrača, a ponekad traže od promatrača da vrate „nestašnu“ kuglu koja je iskočila iz „tračnica“ u GraviTrain.

Svako je kretanje oduvijek privlačilo ljude, posebno ako je riječ o kretanju koje nije programirano, nego ovisi o gravitaciji i nizu ostalih faktora u prostoru u kojem se instalacija nalazi. Zanimljivo je gledati međusobnu interakciju kuglica kao i interakciju gledatelja s kuglicama kada neka od njih isklizne.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.