Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Predavanje i radionica: ROGER BERNAT i ROBERTO FRATINI

Predavanje: petak, 29. 4. 2016. u 19.00, Dvorana Gorgona
Radionica: subota, 30. 4. 2016. od 11.00 do 15.00, Dvorana Gorgona

Projekt „Izvedba muzeja / Performing the Museum“ dovodi zvijezde angažiranog i participativnog kazališta u MSU – Rogera Bernata i Roberta Fratinija! Pridružite nam se na predavanju u petak 29.4.2016. u 19.00 i sudjelujte na radionici u subotu 30.4.2016. od 11.00 do 15.00.

Ulaz je besplatan.

Nedavno otvorenu „Didaktičku izložbu“ prati i nekoliko umjetničkih intervencija. Jedna od njih je rad katalonskog umjetnika i redatelja Rogera Bernata kojim poziva publiku da preispita svoje znanje o Muzeju suvremene umjetnosti i materijalnim uvjetima unutar kojih ona djeluje. U formi upitnika kojeg posjetitelji rješavaju, od njih se traži da prepoznaju boljke jedne umjetničke institucije i njezine materijalne nedostatke, ali i saznaju više o odnosu jedne institucije prema njezinim korisnicima i umjetnicima. Umjetnička je intervencija dostupna publici tijekom cijelog trajanja izložbe, sve do 15.5.2016., a autori će biti u Zagrebu svega 2 dana – 29.4. i 30.4.2016.

Roger Bernati Roberto Fratini zvijezde su angažiranog i participativnog kazališta i dugi se niz godina aktivno bave proučavanjem tradicionalnih participativnih praksi, njihovom analizom i kritičkim osvrtanjem na njih. U današnje vrijeme sve više umjetnika poziva publiku na aktivno sudjelovanje u njihovim projektima. Ponekad ih se priprema za te uloge, ponekad ne. Emancipacija publike je postala dominantna stavka u suvremenim, često i urbanim, izvedbenim praksama. Recentni radovi Rogera Bernata sistematično preispituju pitanja formata, protokola i predrasuda o sudjelovanju, interakciji i participativnom kazalištu. U formatu radionice predstavit će elemente poetike vlastitog rada, analizirati genealogiju participativnog kazališta, razloge zbog kojih je postalo zaseban žanr tijekom posljednjih godina te fokus usmjeriti na istraživanje ideološke motivacije razvoja takvog tipa kazališta. Upravo je takav format osmišljen kako bi se potaknulo razumijevanje odnosa unutar ovog žanra te odnos tog istog žanra prema publici. S osvrtom na povijesne performanse, uzimajući pritom u obzir istinu, participaciju i spontanost, ovi novi kazališni formati uvelike su rezultati metamorfoze koju su ti koncepti morali proći pod pritiskom postmoderne paradigme. Stoga, oni predstavljaju direktnu ekspresiju onog što neki teoretičari nazivaju “krivnjom kulture” ili pak fenomenom postkulture. Radionica će poslužiti za analizu u kojoj je mjeri izravna akcija publike usvojila tu praksu koja dopušta kapricioznu interaktivnost koja pripada domeni postmodernističke ideologije. Naglasak će biti stavljen na uvjete rada i po kojoj cijeni je pozicija “novog gledatelja” napravila tu situaciju mogućom – je li riječ o pjesničkoj mobilizaciji koja podrazumijeva stvarnu emancipaciju ili je rezultat tog novog izazova promjena pozicije gledatelja kao glavnog glumca na kulturnoj sceni u sklopu izvedbe diskursa. U konačnici, uvidjet ćemo je li participacija samo uprizorenje kazališnih pravila ili ih ona zapravo mijenja u potpunosti.

Pridružite nam se na predavanju 29.4.2016. u 19.00 i rezervirajte svoje mjesto na radionici 30.4.2016. od 11.00 do 15.00!

Molimo sve zainteresirane za radionicu da svoju prijavu pošalju mailom na: bella.rupena@msu.hr

ROGER BERNAT diplomirao je režiju i dramaturgiju na Kazališnom institutu u Barceloni. Između 1997. i 2001. bio je voditelj General Elèctrica, centra za plesno i kazališno stvaralaštvo, zajedno s Tomàsom Aragayem. Od 2008. je počeo osmišljavati kazališne komade u kojima publika preuzima scenui sama postaje događanje na sceni, među kojima trebamo istaknuti Public Domain (2008), Purely Coincidental (2009), The Rite of Spring (2010), Please Continue: Hamlet (2011), Pending Vote (2012), Desplazamiento del Palacio de La Moneda (2014) i Numax-Fagor-plus (2014) koji su bili postavljeni i izvedeni u preko 20 zemalja.

ROBERTO FRATINI (Milano, 1972.) predaje teoriju plesa na Sveučilištu u Pisi te na Kazališnom institutu u Barceloni. Od 1995. kontinuirano surađuje s koreografima kao redatelj i dramaturg plesnih predstava i opera, a radionice i predavanja o plesu izvodi u brojnim europskim kazalištima. Izuzev plesa, piše poeziju i eseje koje redovito objavljuje, a zadnja mu izdana publikacija nosi naziv A contracuento. La danza y las derivas del danzar. Godine 2009. njegova je plesna predstva Basso Ostinato Udruga francuskih kritičara nagradila za najbolju izvedbu, a 2013. osvojio je nagradu FAD Sebastia Guasch.

Kustosica: Jasna Jakšić

Više informacija potražite na: bella.rupena@msu.hr

Više informacija o programu potražite na www.msu.hr ili mailom na jasna.jaksic@msu.hr

Više o projektu PERFORMING THE MUSEUM saznajte na: http://performingthemuseum.net/site/

Projekt „Performing the Museum“ sufinanciraju Europska unija kroz program Kreativna Europa i Ministarstvo kulture RH.Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.