Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

AKTUALNO U STALNOM POSTAVU: Donacija slika Borisa Bućana

Srijeda, 27. 4. 2016. u 16 sati

Paralelno s retrospektivnom izložbom plakata Borisa Bućana: Doručak u štampariji, na kojoj predstavljamo izbor od 150 plakata iz Zbirke plakata MSU-a, u Zbirkama u pokretu predstavljamo i najnoviju donaciju tog istaknutog hrvatskog slikara i grafičkog dizajnera.

Na slikama iz najnovije serije, nastale 2016. godine, umjetnik prepoznatljivim wittgensteinovskim postupkom „ jezičke igre“, kombinacijom slika i riječi, komentira stvarnost oko sebe, dajući nevidljivim i najčešće banalnim detaljima i motivima opće značenje i globalnu važnost, prepoznajući u njima suštinsku sliku stvarnosti.

Na 3. katu stalnog postava predstavit ćemo Bućanovu Posljednju sliku konceptualne umjetnosti u hotelu u Rovinju u cjelini Riječi i slike, stanovit bućanovski dijalog s amblematskim, tautološkim djelom Jedna od tri stolice Josepha Kosutha, jednog od začetnika konceptualne umjetnosti. Tri slike koje tematiziraju Muzej suvremene umjetnosti izlažemo u cjelini Umjetnost kao život, na 1. katu stalnog postava. U njima autor na jezgrovit, gotovo aforističan, način smješta MSU u različite asocijativne kontekste, ironijski u slici MSU inkvizicija, bolno-emocionalni u Mučenju Europe, Bruxelles 22.3.2016., te simbolički ispražnjen prostor u slici MSU Cafe.

Bućanovim slikama inspiriranim Muzejom, nastavljamo u stalnom postavu izlagati djela koja kritički tematiziraju Muzej suvremene umjetnosti. Uvažavajući subjektivni pogled umjetnika na instituciju muzeja i njenu funkciju, vjerujemo kako time potvrđujemo i spremnost ustanove na otvoreni dijalog s javnošću.

O novim slikama Borisa Bućana u stalnom postavu u srijedu, 27. 4. 2016. u 16 sati, govorit će Tihomir Milovac, muzejski savjetnik i suautor stalnog postava MSU-a.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.