Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Kreativna radionica: Životinjsko carstvo Borisa Bućana

Prostor izložbe, subota 7.5. 2016. od 15 do 17 sati

Dob polaznika: radionica je namijenjena djeci u dobi od 8 -13 godina. Pozivaju se i djeca s razvojnim teškoćama.

Bogati likovni svijet Borisa Bućana nastanjen je i brojnim životinjama! Mnoge od njih su egzotične, žive u dalekim krajevima, a susreli smo ih u knjigama, dokumentarcima, filmovima ili u zoološkom vrtu. Ponekad lakše, ponekad teže, prepoznat ćemo ih unutar Bućanove „džungle“: lavica, tigar, zebra, pantera, majmuni... Na drugoj strani je svijet domaćih životinja: psi, mačke, konji... ali uvijek u nekom neobičnom okruženju i drugačijoj likovnoj tehnici. Tu su još i sićušni stvorovi poput kukaca i vilin-konjica, pa čak i jedna mitološka ptica: žar-ptica, koja krasi jedan od najpoznatijih Bućanovih plakata.

Prirodu – vlati trave, različita staništa životinja, sve to umjetnik dočarava kroz vatromet boja ili pak u prigušenom, tonskom ili crno-bijelom kontrastu, rasplamsavajući našu maštu do neslućenih granica.

Što sve te životinje rade na Bućanovim slikama koje nazivamo plakatima i što nam umjetnik njima poručuje? Kako je svoju poruku izrazio uz pomoć velikih uličnih formata slika-plakata i kome se zapravo obraća? Pokušat ćemo odgovoriti na ta i brojna druga pitanja na ovoj radionici, na kojoj ćemo, među ostalim, naučiti i razliku između slike i plakata, te kako se umjetnik odnosi prema toj razlici.

U svojevrsnoj potrazi za životinjama iz životinjskog carstva Borisa Bućana, zajedno s kustosicom Nadom Beroš, tragat ćemo i za različitim likovnim jezicima kojima se umjetnik služi kako bi prenio poruku svojih plakata do gledatelja i slučajnih uličnih prolaznika.

Na kraju ćemo se i sami , uz pomoć voditeljice Margarete Vidmar, iskušati u stvaranju plakata i prenošenju njihovih poruka.

Autorica radionice: Nada Beroš, muzejska savjetnica

Voditeljica radionice: Margareta Vidmar, umjetnica i likovna terapeutkinja

Molimo sve koji žele sudjelovati na radionicama da se prijave pomoću ovog obrasca: http://goo.gl/forms/0BlBa6phZP

Radionica i materijal su besplatni.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.