Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

AKTUALNO U STALNOM POSTAVU: Josip Stošić

Slobodna srijeda, 4. 5. 2016. u 16 sati

Josip Stošić (Zagreb, 1935. - 2009) pojavljuje se u hrvatskoj umjetnosti 1951. godine zbirkom pjesama „Đerdan“. Objavljuje je u vlastitoj nakladi, u dobi od šesnaest godina, a zbirka biva cenzurirana i zabranjena zbog „dekadentnih oblika književna iživljavanja stranih socijalističkom duhu i stvarnosti“. Taj začetnik konkretne poezije, postaje odmah i izgnanikom iz poezije. Okreće se konceptualnoj umjetnosti, arheologiji i povijesti umjetnosti, nadahnjujući mnoge vršnjake, pa i mlađe naraštaje.

Široj javnosti najpoznatiji je kao povjesničar umjetnosti koji je svojim dostignućima, temperamentom i silnom energijom obilježio Institut za povijest umjetnosti u Zagrebu u kojem je radio gotovo od njegova osnutka, pa sve do umirovljenja 2000. Istodobno, njegova je umjetnička karijera, premda još nedovoljno istražena, zadobila kultni status u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti. Stošićev likovni opus je multimedijalan - uključuje poeziju, tekstove, drame, filmove, koncepte, instalacije, objekte, izvedbene forme, grafičke radove, fotografiju, a velik dio tog opusa bio je predstavljen u Institutu za suvremenu umjetnost u Zagrebu, 2014.

O Josipu Stošiću, pjesniku, umjetniku i povjesničaru umjetnosti, te o nedavno postavljenim autorovim radovima Golgota – možda, ako, ali (1972), Premetaljka (1971), A (1969), na 3. katu stalnog postava Zbirke u pokretu, u cjelini Riječi i slike, govorit će akademik Tonko Maroević, pjesnik, povjesničar umjetnosti i likovni kritičar, dugogodišnji kolega, prijatelj i suputnik Josipa Stošića.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.