Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

TRANSLOCAL: Museum as Toolbox: predstavljanje projekta i otvorena diskusija

Školica, utorak, 10.05.2016., od 13 do 15 sati

Pozivamo vas da nam se pridružite na javnom predstavljanju projekta Translocal: Museum as Toolbox te da sudjelujete u otvorenoj diskusiji na temu različitih uloga muzeja suvremene umjetnosti u 21. stoljeću, koje će se održati u utorak, 10. svibnja u prostoru Školice MSU-a, s početkom u 13 sati.

Muzej suvremene umjetnosti Zagreb, u sklopu programa Europske unije Kreativna Europa, sudjeluje u projektu Translocal: Museum as Toolbox s još četiri europska muzeja moderne i suvremene umjetnosti: Universalmuseum Joanneum/Kunsthaus Graz (Austrija), KUMU Tallinn (Estonija), Museion Bozen (Italija)i Muzeum Sztuki Łódź (Poljska). Projekt je započet u listopadu 2015. i trajat će sve do listopada 2017., a svrha mu je razvijanje novih alata komunikacije muzeja sa širom publikom.

Tijekom predstavljanja projekta govorit će sudionici rezidencije u Zagrebu koja se održava od 6. do 15. svibnja 2016. Sudionici rezidencije su: Maria Derlõš i Jekaterina Kljutšnik, članice nevladine organizacije Lasnaidee, kustosica Frida Carazzato iz Bolzana te kustosica pedagoginja Monika Holzer-Kernblicher iz Graza.

Cijeli program bit će na engleskom jeziku.

Lasnaidee
Nevladinu organizaciju Lasnaidee čine stanovnici Lasnamäee, najveće stambene oblasti i predgrađa glavnog grada Estonije, Tallinna. Cilj aktivista ove organizacije jest pretvoriti svoje susjedstvo u raznoliko, mladenačko i održivo životno okruženje, u kojemu su potrebe stanovnika na prvom mjestu. Kroz razne participativne, odvažne i umjetničke akcije Lasnaidee stvara pristupačan, aktivan i atraktivan javni prostor.

Frida Carazzato studirala je filozofiju na Sveučilištu u Padovi u Italiji, a sudjelovala je u 17. Međunarodnom kustoskom programu na Ecole du Magasin u Grenobleu, Francuska. Od 2009. radi kao kustoska asistentica u Muzeju suvremene i moderne umjetnosti Museion u Bolzanu. Područje njezinog zanimanja su umjetnički projekti za urbane prostore te interdisciplinarni projekti. Bila je kustosica umjetničkog programa u javnom prostoru Piccolo Museion - Cubo Garutti u Museion Bolzanu, a od 2012. kustosica je umjetničkog programa za medijsku fasadu Museiona. Živi i radi u Bolzanu, Italija.

Monika Holzer-Kernbichler je povjesničarka umjetnosti i muzejska pedagoginja koja živi i radi u Grazu. Voditeljica je Pedagoškog odjela Kunsthausa i Neue Galerie, pod krovnom institucijom Universalmuseuma Joanneuma u Grazu. Od 2005. godine predaje povijest umjetnosti na Karl-Franzens-Universität, te Technische Universität Graz. Kao znanstvena suradnica sudjelovala je od 2000. do 2005. na istraživačkom projektu Modernity: Vienna and Central Europe around 1900, pri Sveučilištu u Grazu od 2000. do 2005.Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.