Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Predavanje: Rick Poynor „Rani plakati Borisa Bućana“

Dvorana Gorgona, utorak, 17. svibnja u 20 sati

Jedan od vodećih svjetskih kritičara dizajna održat će predavanje o plakatima Borisa Bućana, u sklopu izložbe Doručak u štampariji, u utorak, 17. svibnja 2016. u 20 sati u dvorani Gorgona MSU-a.
Rick Poynor, ugledni britanski pisac, predavač i kustos prvi put se susreo s Bućanovim ranim plakatima prilikom svojeg prvog posjeta Zagrebu 2002. Taj prvi susret je, prema Poynoru „bio jedan od onih trenutaka otkrivenja koji dovode do prevrednovanja predodžbe o području koje se sve do tada činilo dobro proučenim.” Kasnije će zapisati: „Tada nisam uopće bio upoznat s njegovim ranim radovima. Njihov minimalizam, konceptualizam i raznolikost pristupa iznenadili su me jer - ni u Europi ni u Americi u to doba - djela takvog tipa nisu se često mogla naći.“
Poynor će na predavanju ponuditi pogled stručnjaka koji „izvana“ gleda na razvoj Bućanovih ranih radova te će njegov opus smjestiti u širi međunarodni kontekst. Na predavanju će se također osvrnuti i na Bućanov zaokret u osamdesetima ka još širem poimanju plakata kao umjetničkog djela.

Rick Poynor renomirani je teoretičar i kritičar grafičkog dizajna. Osnivač je i dugogodišnji urednik Eye magazina, jednog od najuglednijih časopisa za grafički dizajn i vizualne komunikacije. Suosnivač je internetske stranice Design Observer, vodećeg internacionalnog foruma za diskusije o dizajnu. Kontinuirano objavljuje kolumne u Eye magazinu i u američkom magazinu Print. Poynorovi članci i eseji o dizajnu, medijima i vizualnoj kulturi objavljivani su u časopisima Blueprint, Icon, Frieze, Creative Review, Frieze, Domus, I.D., Metropolis, Harvard Design Magazine, Adbusters, Guardian, Financial Times i u mnogim drugim publikacijama. Objavio je, između ostalih, i sljedeće knjige: Obey the Giant: Life in the Image World (2001.), No More Rules: Graphic Design and Postmodernism (2003.), Communicate: Independent British Graphic Design Since the Sixties (2004.) i Jan van Toorn: Critical Practice (2008.). Posljednja u nizu monografija je Sergei Sviatchenko: Collages (2014.). Održava predavanja diljem Europe i SAD-a, Kine i Australije, a kao gostujući profesor predavao je i na londonskom Royal College of Art.

Predavanje će se održati na engleskom jeziku.
Ulaz slobodan.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.