Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Program u povodu Međunarodnog dana muzeja

Srijeda, 18. svibnja 2016. od 11 do 18 sati, ulaz besplatan

Program se odvija pod zajedničkim nazivom Muzeji i kulturni krajolici, a tematizira "mjesta" koja utjelovljuju neraskidivu vezu između materijalne i nematerijalne baštine na određenom području – bez obzira na njegovu veličinu – i tako s vremenom postaju "mjesta" identiteta. Proširivanje aktivnosti i odgovornosti muzeja na polje kulturnog krajolika podrazumijeva interpretiranje autentičnih materijalnih ostataka koji se čuvaju u muzejskim zbirkama i njihova kontekstualizacija u krajoliku kojem pripadaju.

Program Pedagoškog odjela odvija se pod geslom "Mama, kupi mi robota!"
Početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća digitalni svijet u kakvom danas živimo tek je poprimao prve naznake. Prva računala bila su velika poput sobe. Kako i zašto su kompjutori i robotika ušli u svijet umjetnosti? Brojni umjetnici toga vremena, od kojih su mnogi pripadali međunarodnom umjetničkom pokretu Nove tendencije, sa sjedištem u Zagrebu, zapravo su bili inženjeri, matematičari i znanstvenici. Zanimalo ih je povezivanje znanosti, filozofije, tehnologije i umjetnosti. Mnoga važna pionirska djela tog razdoblja nalaze se danas u stalnom postavu MSU-a. Ona predstavljaju nezaobilazni kulturni krajolik suvremene hrvatske i međunarodne umjetnosti. . U vodstvima i radionicama ponudili smo poseban doživljaj Novih tendencija kroz robotiku i druge neobične igračke pomoću kojih smo sastavili, pokrenuli i „elektrizirali“ naše crteže, slike i modele.
Autorice programa: Nada Beroš i Hana Librenjak

Dubravko Kuhta: GraviTrain, instalacija
Instalacija GraviTrain – gravitacijski vlak, interaktivni je rad-igračka koji pozornost plijeni i kretanjem i promatranjem djelovanja gravitacije. Kako autor kaže, riječ je o kinetičkom prostornom crtežu. Kinetički prostorni crtež žicom “GraviTrain” kinetičko je djelo koje kroz pravocrtno-zakrivljeno, ubrzano-usporeno, vertikalno-horizontalno, prema gore-prema dolje i ostala linearna, nelinearna ili promjenjiva gibanja propituje osnovne zakone fizike vezane uz ubrzano i usporeno gibanje, centrifugalnu i centripetalnu silu, te silu gravitacije. Kretanja kugli proizvode razne ritmičke zvukove koji u praćenju njihova kretanja uz vid aktiviraju i organ sluha promatrača.
Svako je kretanje oduvijek privlačilo ljude, posebno ako je riječ o kretanju koje nije programirano, nego ovisi o gravitaciji i nizu ostalih faktora u prostoru u kojem se instalacija nalazi. Zanimljivo je gledati međusobnu interakciju kuglica kao i interakciju gledatelja s kuglicama kada neka od njih isklizne.
Kustosica: Nada Beroš

Neki od mojih omiljenih umjetnika su roboti, radionica
Školica, srijeda, 18. 5. 2016. od 14 do 15.30 i od 16 do 17.30 sati

Tko kaže da roboti ne mogu biti kreativni? Svakoga dana čitamo nove vijesti o kreativnosti robota i programa umjetne inteligencije. Pridružite nam se u istraživanju uzoraka, boja i pokreta uz pomoć robotike i programiranja po uzoru na kompjutersku grafiku iz stalnog postava MSU-a. Zajedno ćemo izraditi male robote, a onda ćemo uz nešto programiranja jednostavne uzorke i geometrijske oblike pretvoriti u zadivljujuće umjetničke kreacije, pritom učeći o tehnologiji, ali i tradicionalnim umjetničkim tehnikama.
Radionica se održava na engleskom i hrvatskom jeziku i predstavlja jedan od način učenja engleskoga jezika kroz umjetnost. Premda je predznanje engleskoga poželjno, ono svakako nije neophodno.
Dob djece: 8-12 godina
Voditelj radionice: Jonathan Roberts, umjetnik


igraMo Se U msu: predstavljanje prve realizirane faze projekta “Translocal: Museum as Toolbox“
Srijeda, 18.05. 2016. u 16 sati, južni plato MSU-a

Volite li igrati društvene igre, ili pak prolistati koju dobru knjigu, dođite u srijedu, 18.05. u 16 sati na plato Muzeja suvremene umjetnosti gdje će vam članovi kluba mladih MSU-a pokazati što su izradili tijekom prve faze projekta “Translocal: Museum as Toolbox”.
Maria Derlõš i Jekaterina Kljutšnik, članice nevladine organizacije “Lasnaidee” iz Tallina, glavnog grada Estonije, s nama su provele uzbudljiv i aktivan tjedan. Na svakodnevnim radionicama, u suradnji s klubom mladih koji sudjeluju u projektu “Translocal: Museum as Toolbox”, Maria i Jekaterina osmislile su i pomogle u realizaciji različitih intervencija kojima je cilj više povezati Muzej suvremene umjetnosti s našim susjedstvom, Novim Zagrebom. S klubom mladih MSU-a, od kojih su mnogi stanovnici Novog Zagreba, osmislile su zanimljivu ideju koja će potaknuti naše susjede da pronađu put do MSU-a i zadrže se na platou Muzeja – igrajući svoje omiljene društvene igre, čitajući nasumično odabrane knjige i opuštajući se u veselom okruženju.


IZLOŽBE

Boris Bućan: Doručak u štampariji
Prostor za povremene izložbe, 1. i 2. kat

Boris Bućan (1947), slikar i grafički dizajner, stekao je ugled na međunarodnoj umjetničkoj sceni još 1998. kada je londonski Muzej Victoria i Albert organizirao izložbu Moć plakata i njegovu Žar pticu odabrao za naslovnicu istoimene publikacije. Bućanovi radovi nalaze se u najvažnijim muzejima i galerijama diljem svijeta; održao je više od stotinu samostalnih izložbi kod nas i u inozemstvu; sudjelovao je na Venecijanskom bijenalu (1984), na Bijenalu u São Paulu (1979. i 1989), na Trijenalu u Milanu (1992). Osobito uspješna na međunarodnom planu bila mu je godina 2015. kada su njegovi radovi bili izloženi u velikim svjetskim središtima – Tate Modern u Londonu, Ludwig muzeju u Budimpešti, njujorškoj MoMA-i.
MSU iz vlastitog fundusa predstavlja najopsežniju izložbu plakata Borisa Bućana s oko 150 radova nastalih tijekom četrdesetak godina: u kronološkom postavu je 80 plakata golemih dimenzija iz 1970-ih i 1980-ih, te stotinjak u razdoblju od početka 70-ih do kraja 90-ih. U dizajn plakata Bućan je uveo reference iz masovne kulture, iz svakodnevna života, iz mnogih povijesnih umjetničkih stilova. Osim što su njegovi plakati dio vizualne memorije mnogih generacija, važni su zbog inovacija u grafičkom dizajnu, ali i širenja pojma plakata i njegove percepcije.
Kustosica: Kristina Bonjeković Stojković


Žarko Vijatović: Na rubu
NO galerija

Fotografiranje krajolika ogrnutih maglom je u posljednjih petnaestak godina svojevrsna opsesija Žarka Vijatovića. Flanerski promatrajući svijet oko sebe stvorio je ciklus s više od tisuću fotografija što prikazuju dijelove Zagreba, Pariza, Trouvillea ili Londona tvrdeći da je grad u magli jedinstveni trenutak u kojemu se priroda ponaša poput umjetnika. Posrijedi nisu poznati turistički toponimi nego je riječ o specifičnim pejzažima. Tako on u svojim gotovo redovitim posjetima Zagrebu fotografira savski nasip, u Parizu fotografira kanal l’Ourcq i park la Villette, dok je u Londonu snimao industrijska postrojenja smještena na rubnim dijelovima grada. Vijatovićeva prva samostalna izložba u MSU predstavlja izbor iz nekoliko pod-ciklusa koji u posebnom postavu i poigravanjem unutar njega stvoraju novi značenjski sklop.
Kustosica: Leila Topić

Igračke za sutra
Školica, 14. 5. - 12. 6. 2016.

Izložba Igračke za sutra predstavlja radove učenika trećeg i petog razreda koji su, po uzoru na tradicijske hrvatske igračke, osmislili vlastite. U projektu je sudjelovalo 110 učenika koji su igračke detaljno upoznali i prikazali ih na sebi svojstven način - crtajući ih tušem, štapićem ili perom i kistom, da bi naposljetku izradili vlastitu igračku kao trodimenzionalni model u prostoru. Izložba Igračke za sutra nastala je u sklopu 21. edukativne muzejske akcije Klik na kulturni krajolik u suradnji dviju zagrebačkih osnovnih škola, Etnografskog muzeja i Pedagoškog odjela Muzeja suvremene umjetnosti.

Elektrizirajmo legiće
Predvorje MSU-a, 14. 4.-18. 5. 2016
.
U tri radionice koje su nastale u suradnji s Hrvatskim robotičkom savezom i programom «ŠUZA – iz škole u znanost i akademsku zajednicu» Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu nastali su brojni crteži uz pomoć robota. Sklopili smo robota koji crta, koristeći legiće i flomastere, nakon što smo se nadahnuli radovima umjetnika kompjutorske grafike iz našeg stalnog postava, Zbirki u pokretu. Pomoću računala naši su roboti crtali točno onakvu sliku kakvu smo željeli, a te crteže možete vidjeti u predvorju Muzeja.

Roboti iz galaksije Hrelić
Predvorje MSU-a, 23. 4.-18. 5.2016.

Na izložbi su predstavljeni radovi s kreativne radionice Roboti iz galaksije Hrelić, koju je vodio dizajner Tomislav Zidar – Djuvedj. Nastale su robotolike skulpture od reciklirane i stare elektronike. Saznali smo što se sve nalazi u svakidašnjim uređajima poput odbačenih tostera, grijača za vodu ili starih hladnjaka sa smetlišta. Ušli smo u umove umjetnika iz pokreta Nove tendencije, čiji se radovi nalaze u našem stalnom postavu i poput njih - stvarali, istražujući i eksperimentirajući!


Arhiv Tošo Dabac, Ilica 17
srijeda, 18. 5. 2016., od 11 do 18 sati, ulaz besplatan

U sklopu 36. Međunarodnog dana muzeja Arhiv Tošo Dabac, Ilica 17, ove godine organizira projekciju dokumentarnih priloga i filmova u produkciji HRT-a o opusu Toše Dabca jednog od najvažnijih hrvatskih fotografa 20. stoljeća. Riječ je o filmovima poput “Hrvatska kulturna baština –Tošo Dabac”, 2008., “Panorama”, 1968. te “Fotografija u Hrvatskoj” kao i drugim kraćim prilozima o tom nestoru fotografije.
Uz stručno vodstvo voditeljice Arhiva tom će prilikom posjetitelji imati prilike i vidjeti autentičan prostor atelijera osnovanog 1940. u kojem su stasali brojni fotografi starije generacije fotografa kao što su Petar Dabac, nećak Toše Dabca, Marija Braut ili Enes Midžića te koji je pedesetih i šezdesetih godina postao mjesto okupljanja umjetničke scene Zagreba, tada jednog od kulturnih središta Europe s relevantnim manifestacijama kao što su Zagrebački Velesajam, Muzički Bijenale Zagreb, međunarodne izložbe Novih Tendencija, GEEF-Festival amaterskog filma i mnogi drugi.

tel: 014833677
email: arhiv.toso.dabac@msu.hr; marina.benazic@msu.hr
web: http://www.msu.hr


Zbirka Richter, Vrhovec 38
srijeda, 18. 5. 2016., od 11 do 16 sati, ulaz besplatan

Zbirka Richter i Centar za kulturu i film August Cesarec već godinama surađuju na različitim edukativnim programima za djecu i mlade u svrhu razvoja kreativnosti i usvajanja znanja o suvremenoj likovnoj umjetnosti, dizajnu i arhitekturi.
Klik na kulturni krajolik - 21. edukativna muzejska akcija - potaknula nas je i ove godine na suradnju uz edukativni projekt za djecu i mlade pod nazivom Eksperimentirani atelje 2016. Inspirirani vrhunskim umjetničkim djelima, eksperimentiranjima i istraživanjima Vjenceslava Richtera, edukativni projekt Eksperimentalni atelje 2016 sastojao se od niza likovnih radionica namijenjenih učenicima viših razreda osnovnih škola. U likovnim radionicama sudjelovalo je oko 400 učenika osnovnih škola s područja Črnomerca, a radionice su se održavale na nekoliko lokacija na području Črnomerca. Dio radionica održan je u Zbirci Richter, zatim u školama i knjižnici Vladimira Nazora. Likovne radionice održane u prostoru Zbirke Richter omogućile su polaznicima doživljaj prostora u kojem je umjetnik stvarao i dodir s originalnim radovima pomoću kojih su polaznici mogli upoznati osnovne postulate i karakter Richterova stvaralaštva, zakonitosti arhitekture, osnove slikarstva, crteža, skulpture. Nadahnuti Richterovim ciklusima, eksperimentiranjima i istraživanjima na području likovnosti te povezivanjima različitih likovnih područja, počeli smo i sami istraživati i eksperimentirati s različitim materijalima.
Eksperimentirajući s raznim materijalima došli smo do zanimljivih rješenja koja možete vidjeti na izložbi radova 18. 5. 2016. u Zbirci Richter i na frekventnim točkama kvarta Črnomerec koje na karti kulturnog krajolika zapadnoga dijela grada čine veliko slovo R. Ovom akcijom želimo skrenuti pozornost javnosti na naše djelovanje, uljepšati kvart te pozvati građane na umjetnički aktivizam i stvaranje, ali i posjet Zbirci Richter.
Autorice programa Eksperimentalni atelje: Ksenija Filipović, Ivana Market

Izložbe radova:
18. 5. - 18. 6. 2016. - Zbirka Richter, Vrhovec 38
18. 5. - 8. 7. 2016. - Izlog Mjesnog odbora Jelenovac i Mjesnog odbora Šestinski dol - Vrhovec, Ilica 181
18. 5. - 2. 6. 2016. - Izlog knjižnice Vladimira Nazora, Vodovodna ulica 13
18. 5. - 18. 7. 2016. - Općina Črnomerec, Trg Francuske Republike 15, 1. i 2. kat
18. 5. - 8. 7. 2016. - Izlog Udruge Vojne policije iz Domovinskog rata, Ilica 188
15. 9. - 2. 11. 2016. - Centar za kulturu i film Augusta Cesarca, Ilica 227/1

U povodu Međunarodnog dana muzeja posjetitelji će moći dobiti na dar plakate i razglednice od naših prijašnjih izložbi.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.