Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

igraMo Se U msu: predstavljanje prve realizirane faze projekta “Museum as Toolbox“

Srijeda, 18.05. 2016. u 16 sati, južni plato MSU-a

Volite li igrati društvene igre, ili pak prolistati koju dobru knjigu, dođite u srijedu, 18.05. u 16 sati na plato Muzeja suvremene umjetnosti gdje će vam članovi kluba mladih MSU-a pokazati što su izradili tijekom prve faze projekta “Translocal: Museum as Toolbox”.

Maria Derlõš i Jekaterina Kljutšnik, članice nevladine organizacije “Lasnaidee” iz Tallina, glavnog grada Estonije, s nama su provele uzbudljiv i aktivan tjedan. Na svakodnevnim radionicama, u suradnji s klubom mladih koji sudjeluju u projektu “Translocal: Museum as Toolbox”, Maria i Jekaterina osmislile su i pomogle u realizaciji različitih intervencija kojima je cilj više povezati Muzej suvremene umjetnosti s našim susjedstvom, Novim Zagrebom. S klubom mladih MSU-a, od kojih su mnogi stanovnici Novog Zagreba, osmislile su zanimljivu ideju koja će potaknuti naše susjede da pronađu put do MSU-a i zadrže se na platou Muzeja – igrajući svoje omiljene društvene igre, čitajući nasumično odabrane knjige i opuštajući se u veselom okruženju.

Nevladinu organizaciju “Lasnaidee” čine stanovnici Lasnamäee, najveće stambene oblasti i predgrađa Tallinna, gdje žive i Maria Derlõš i Jekaterina Kljutšnik. Cilj aktivista “Lasnaidee” je pretvoriti svoje susjedstvo u raznoliko, mladenačko i održivo životno okruženje, u kojemu su potrebe stanovnika na prvom mjestu. Kroz razne participativne, odvažne i umjetničke akcije “Lasnaidee” stvara pristupačan, aktivan i atraktivan javni prostor, mijenjajući tako dotadašnju percepciju o Lasnamäeeu kao “zapuštenom i uspavanom” predgrađu Tallina.
Na poziv da sudjeluju u projektu “Museum as Toolbox” Maria i Jekaterina odmah su pristale jer im se cijeli koncept projekta, kojemu su glavni ciljevi razmjena iskustva te rad s mladima i lokalnom zajednicom, činio kao iznimno korisno iskustvo za njihov budući rad. Također jer je ovo prvi međunarodni projekt u kojem sudjeluju kao predstavnice nevladine organizacije osnovane prije dvije godine, a koja u Tallinu već ostvaruje iznimno zapažene i pozitivne rezultate.

Maria i Jekaterina rekle su nam kako im je Novi Zagreb bilo vrlo zanimljivo područje za istraživanje no da zapravo nisu imale jasnu predodžbu o tome što ih očekuje. Iznenadila ih je količina zelenih površina i javnog prostora za druženje što, kako nam kažu, nije slučaj s njihovim susjedstvom. Budući da u njemu postoji jako puno potencijala i sadržaja, Novi Zagreb ne bi nužno nazvale “uspavanim”, no, napominju kako su njegovi brojni potencijali nedovoljno iskorišteni ili pak neodržavani. Uočile su i veliki prostorni potencijal platoa MSU-a. Tijekom radionica i diskusija s klubom mladih, primijetile su kako se prolaznici često zadržavaju na platou, te su im odlučile pružiti dodatan sadržaj za razbibrigu tijekom boravka na platou. Zajedno su izradili ploče s igrama, te policu s knjigama koja će funkcionirati na principu „Uzmi ili ostavi“, što znači da ste dobrodošli knjige samo prolistati, ili pak donijeti svoju knjigu i zamijeniti s jednom s police.

Stoga, pozivamo sve Zagrepčane, a posebno naše Novozagrepčane, da nam se pridruže u srijedu, 18. svibnja, kada ćemo predstaviti prvu realiziranu fazu projekta “Museum as Toolbox”. Od 16 do 18 sati ispred Muzeja skupa ćemo igrati igre koje su proteklog tjedna osmislili, dizajnirali i na kojima su vrijedno radili naši mladi s Mariom i Jekatarinom, te popuniti policu s knjigama kako bi njezin sadržaj bio što raznovrsniji.

Vidimo se u srijedu ispred Muzeja!Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.