Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Autorska večer „PAP-ova tijela“

MSU, nedjelja, 22.05.2016. u 19 i 30 sati

Kroz program ‘PAP-ova tijela’ prikazat ćemo autorske radove polaznika programa na nekoliko lokacija u Muzeju suvremene umjetnosti u kojima se autori bave različitim individualnim izvedbenim poetikama što i jest bit rada s polaznicima PAP-ovih edukativnih programa. Program je zamišljen kao 90-minutna svojevrsna šetnja/tour kroz izvedbene svjetove sedmoro polaznika, a publiku vodi suradnica u programu PAP Mia Pelc. Autorski radovi sedam polaznika edukativnog programa PAP nastali su putem prijave te su uz mentorstvo Žaka Valente kreirane kraće forme radova vezanih za pokret i tijelo.

Nakon programa: koktel za sve uzvanike i publiku na krovnoj terasi MSU-a uz druženje i glazbu.

Program se realizira kroz suradnju Udruge za audio-vizualnu kulturu “Kamera” i Muzeja za suvremenu umjetnost u Zagrebu.

PAP (Performing Arts Program), edukativni program za izvedbene umjetnosti, pokrenut je u listopadu 2015. godine pri Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Pokrenut je s ciljem popularizacije suvremenih tendencija u izvedbenim umjetnostima te profesionalizacije i daljnje specijalizacije izvedbenih umjetnika kroz PAP-ove programe od kojih su do sada održani: cjelogodišnje radionice fizičkog kazališta i vokalnih tehnika, satovi suvremenih plesnih tehnika, teoretska predavanja i javne prezentacije.

U sklopu PAP programa održano je ukupno 156 nastavnih sati kao i intenziv fizičkog kazališta u Karlovcu u suradnji s plesnim centrom "STUDIO 23" iz Karlovca.

Nastupi polaznika na manifestacijama "Advent u Zagrebu" i "Noć muzeja" kao i popularna teoretska predavanja muzikologinje Đurđe Otržan privukli su pažnju šire javnosti i medija.

Redoviti predavači i mentori u PAP-ovom programu u ovoj sezoni bili su Žak Valenta / fizičko kazalište / , Davorka Horvat / vokalna tehnika /, Ognjen Vučinić / suvremene plesne tehnike/. Koordinatorice PAP programa su Vesna Mačković i Mia Pelc.

PROGRAM I RASPORED IZVEDBI

1) "Kontrasti" - grupni rad polaznika

Izvođači: Vera Mitrović Vrbanac, Selena Beram, Veljko Armano Linta, Ivana Skočibušić, Ana Armano Linta, Nikolina Butorac, Marinela Neralić

*uz participaciju mentora Žaka Valente i glazbenu pratnju gitariste Gorana Ilića

Mjesto izvedbe: plato ispred Muzeja, 20 min

Grupni rad pod mentorstvom izvedbenog umjetnika i pedagoga Žaka Valente poetična je fantazija na zanimljivoj lokaciji vanjskog platoa ispred MSU-a u kojoj se koriste metode fizičkog kazališta, site specific izvedbe, kontakt improvizacije, kompozicije u pokretu te imaginativne improvizacije.

2) “Sfumato moment”

Autorica i izvođačica: Vera Mitrović Vrbanac

Mjesto izvedbe: dvorana Školica, 30 min

Solo forma koja u introspektivnom procesu propituje humanističku dimenziju pripadanja mjestu na kojem živimo, radimo i/ili smo rođeni, te traganja za identitetom kroz isti taj prostor, rodne i intimne veze. Istovremeno se bazira na suodnosu pokušaja neosobnog promatranja vlastitog rada, te vremenski i emocionalno distanciranja od istog.

Koristeći se referiranjem na prijašnji rad koji je nastao u projektu pod nazivom „4 snapshots 4 KA“ – „S.O.S. holel“, u mediju filma, kao sredstva izražavanja osobnog doživljaja subjekta u načinu gledanja na konkretan objekt u prostoru grada, u ovom procesu se koristi kombinacijom projekcije i interakcije na isti, u sadašnjem trenutku zamagljenom proaktivnim i retrospektivnim mišljenjem.

Sam proces je analiza vlastitih, neposredno doživljenih iskustava u prošlosti i distanciranom promatranju sebe i njih u trenutku mogućeg neosobnog promatranja.

Glazbena obrada i izvedba pjesme „O jednoj mladosti“, autora Karla Metikoša – Goran Ilić

Stihovi: Leonard Cohen, „Babilon“

U projekciji:

- fotografije: „KA fotka“, Dinko Neskusil

- film „S.O.S. hotel“, Vere Mitrović Vrbanac

Ples i pokret: Kasija Vrbanac

Glas i pokret: Karlo Mrkša

Stihovi: Leonard Cohen „S.O.S. 1995“

Glazba: „Au lait“; „As falls Wichita, so falls Wichita falls“ – Pat Metheny & Lyle Mays

Snimatelji: Kristijan Protilipac i Pavle Kocanjer

Produkcija: Studio za plesnu edukaciju i umjetničko stvaralaštvo STUDIO 23 i Izvan FOCUSA

O autorici: Osnivačica je plesnog centra STUDIO 23 u Karlovcu, 1988. godine, u kojem djeluje kao voditeljica, pedagoginja i autorica.

U produkciji Studia realizirala je i autorske radove: plesne predstave „Mara Milosnica – sunčeva djevojka“, 2008., „Plešem ti priču“ 2008., „Refleksije idola“, 2011., „Voće & Povrće“ 2012., „pet, šest, sedam, i.....“ 2013. Autorica je multimedijalne izložbe „Refleksije“, 2008. i filma „4 snapshots 4 KA“, 2012.

3) “Likovi iz mraka”

Autorica i izvođačica: Ana Armano Linta

Mjesto izvedbe: ispred muzeja kod skulpture ‘Oči pročišćenja Miroslawa Balke’, 15 min

Što se sve skriva u mraku? Tko sve može izroniti iz njega? U nekoliko izlazaka iz mraka, u uskom hodniku će se utjeloviti različiti likovi, a potom misteriozno nestati.

O autorici: Ana Armano Linta (Zagreb, 1990.) primarno se bavi produkt dizajnom i dizajnom interijera u studiju Armano Linta. Uživa u slobodnoj radnoj atmosferi te ju upotpunjuje raznim aktivnostima uključujući i fizičko kazalište.

4) "Ping pong tavolo"

Autorica i izvođačica: Selena Beram

Mjesto izvedbe: izložbeni box na 1. katu, 20 min

Ovo treba biti moj rad. Ping pong tavolo. Iako sad nemam vremena za njega jer sam već tjednima u Italiji, uspjela sam doći u Zagreb barem na jedan dan da napišem ovaj tekst i pripremim rad za izvedbu. Ne bih ni sada došla da nisam jurila sa knjižicom od svog psića i vodila ga veterinaru, čekala satima u veterinarskom fakultetu nalaze i sad jurim nazad, ali valjda ima razloga za sve to. Sada kada popijem svoju kavu koju pijem dok ovo pišem, oprati ću šalicu i krenuti nazad na put. To je moj trenutni ping pong i tavolo na kojem ovo pišem dok Coco leži pored mene. Iskreno, napeto je.

O autorici: Bavim se plesom od malih nogu, te sam se školovala u raznim stilovima. Iz svega se iskristalizirao suvremeni ples no uvijek sam najbolje komentare dobivala za hip hop što potvrđuje moj ulazak u jednu od najprestižnijih street institucija - URBANDANCE CAMP iz Njemačke.

Iako sam član plesnog kluba, svoje plesne edukacije najviše sam i dalje stječem na radionicama/seminarima/programima. Vrlo malo se prezentiram Hrvatskoj plesnoj sceni iz razloga što sam koncentrirana na talijansku scenu gdje se i školujem. Trenutno sam u procesu programa koji je namijenjen profesionalnim plesačima suvremenog plesa u Bologni, platforma za rad na koreografskoj kompoziciji i improvizaciji. U Hrvatskoj sam zaposlena u tvrtci koja se između ostalog bavi plesom kao plesni koreograf, godišnje izradim oko desetak predstava što amaterskih što profesionalnih za plesne timove koji nastupaju na hrvatskoj i talijanskoj obali i s tim plesačima radim na njihovoj izvedbi i treningu. Također radim kao plesač i koreograf u umjetničkom ansamblu 'DiamondS' koji okuplja odlične plesače iz Hrvatske i Italije. Educiram se i u dramskom izražaju, te smo nedavno s predstavom '10 gnjevnih žena' u kazalištu Knap dobili odlične kritike.

5) “Bach - ozbiljna kuhinja”

Autor i izvođač: Veljko Armano Linta

Mjesto izvedbe: video rad, 10 min

Kako je Bachova glazba sočna? Zašto ozbiljno doživljavamo ozbiljnu glazbu? Kako skuhati i jesti duhovnu hranu i je li ona stvarno različita od tjelesne? Razrijedimo čušpajz svojih predrasuda u potrazi za odgovorima na ova pitanja i pronađimo radost života opet, opet i opet.

O autoru: Veljko Armano Linta voli slobodnu ravnotežu i praktičnu poeziju, pa se u tom duhu bavi arhitekturom, prevođenjem, kuhanjem i izvođačkim umjetnostima, ali najviše ipak projektiranjem u studiju Armano Linta. Rođen u Zagrebu 1983., a školovao se u Hrvatskoj, Norveškoj, SAD-u, i na neki način gdje god je putovao (uključujući vrt u dvorištu, meditacije i snove).

6) "Umrla sam od ljepote”

Autorica i izvođačica: Ivana Skočibušić

Mjesto izvedbe: izložbeni box na drugom katu, 5 min

Inspirirano: Emily Dickinson - I died for beauty but was scarce.

Ova poezija je odabrana jer je senzibilna i dirljiva. Istina i ljepota su najsnažnije dvije stvari ali i najranjivije. Subjektivnost ljepote nosi u sebi tjeskobu izgaranja a razotkrivena istina ranjava nakon što je prethodno bivala skrivena. Pokretom i gestom se još jače naglašavaju stihovi i opisuje stanje u kojem se duša zatekla.

O autorici: Ivana Skočibušić, rođena 7.4.1991.godine u Tomislavgradu. Studentica zadnje godine Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, smjera Marketing. Voli umjetnost. U slobodno vrijeme se bavi glumom i pokretom.

7) "Susret na stepenicama"

Autorica: Ana Armano Linta

Izvođačice: Ana Armano Linta i Vera Mitrović Vrbanac

Mjesto izvedbe: stepenište na izlaznu krovnu terasu, 15 min

Rad istražuje odnos ljudskih tijela i stepenica kroz transformaciju pokreta: od krutog, robotskog pokreta do prelijevanja i stapanja. Kako jedan susret može promijeniti stvarnost? Što se dogodi ako u nekom trenutku izađemo iz svakodnevne rutine i promijenimo smjer? Koliko nas definira okruženje, a koliko mogućnosti unutar njega si zapravo sami ograničavamo? Ovo je priča o susretu na stepenicama...

8) "Sad i sutra"

Autorica i izvođačica: Nikolina Butorac

Mjesto izvedbe: krovna terasa, 20 min

Koncept mog rada je istraživanje vremenskog razdoblja ''sada'' koji zahtijeva potpunu prisutnost mene i posjetitelja. Kad govorim o prisutnosti ne mislim nužno o nečijoj potpunoj koncentraciji, već spontanom i prirodnom osjećaju bivanja i osvještavanja ovog trenutka kroz određeni pokret. Značenje te riječi je slojevito, a zahvaća sva polja i strukturu ovog vremenskog razdoblja, čije su karakteristike nepouzdanost, promjenjivost, korupcija, velika stopa nezaposlenosti, ekološka i socijalna kriza, ali i brz protok informacija, osvještavanje, aktivizam. Pokretima pokušavam izraziti svoje unutrašnje stanje koje često varira između anksioznosti, otupljenosti, te velikog nadanja i maštanja. I sama se borim da budem prisutna u trenutku sada, ali me činjenica da sam od većine neshvaćena po pitanju kreativnih ideja često dovodi do samodestruktivnih misli.

Rad ima dva dijela; u prvom samo pokretom prikazujem svoje stanje svijesti, a u drugom dijelu nabrajam svoje želje i gdje bi sve voljela raditi, te to zaokružujem u jedno pozitivno viđenje budućnosti. Kroz rad pokušavam senzibilizirati publiku da razmisle o više mogućih odgovora na pitanja; zašto ljudi katkad svjesno, katkad nesvjesno odbijaju biti u sadašnjem trenutku, te kuda ih to vodi? Zašto sustav u kojem živimo odvlači pažnju od važnih stvari? Zašto su mlade kreativne osobe tako slabo cijenjene i slabo prihvaćene u hrvatskom društvu? Što se dešava kada nam netko kaže da jedva preživljava? Imamo li zaista empatije prema drugom?

O autorici: 2012. diplomirala na odsjeku za animirani film i nove medije, smjer novi mediji, pod mentorstvom prof. Andreje Kulunčić. Od 2007. sudjeluje na brojnim skupnim izložbama i festivalima, te u performativnim projektima i umjetničkim radionicama. 2014. Odlazi na rezidencijalan program u Finsku gdje radi participativnu instalaciju od ljekovitih biljaka u suradnji s učenicima šestog razreda osnovnie škole u gradu Raumi. Autorica je brojnih performansa i instalacija u javnom prostoru. Vodi radionice eksperimentalnog videa i ekološko-kreativne radionice s djecom i mladima.

https://www.facebook.com/events/496813170518193/


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.