Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Kreativna radionica: Što ostaje nakon plakata?

nedjelja, 29. 5. 2016. od 15 do 17 sati

Prostor izložbe Borisa Bućana, "Doručak u štampariji"

Na Bućanovim plakatima slika je na prvom mjestu. U njegovu se radu često osjeća da bi se najradije potpuno riješio teksta i slova. Da bi "osvojio" za sliku što veći prostor, informacije zbog kojih se plakat zapravo tiska, postavlja na rubove i one postaju jedva zamjetljive. No, ubrzo je odvojenost slike i teksta, tj. činjenica da su riječi istisnute na samu marginu plakata, da su okvir slike, postala svojevrsni Bućanov potpis, njegov jedinstveni znak prepoznatljivosti.

Radionica "Što ostaje nakon plakata?" dvojca This Town Needs Posters temelji se na upoznavanju osnova "primitivnih" tehnika visokog tiska kojima se oni najčešće služe u produkciji materijala za nezavisnu kulturnu scenu. Pritom će se poslužiti materijalima i tiskovnim formama (tzv. klišejima) iz vlastite arhive.

Rezultat radionice bit će tipografske kompozicije otisnute od iskorištenih klišeja plakata, ali oslobođene samog konteksta koji je plakat komunicirao, tj. uobičajenih informacija o datumu, vremenu i mjestu događaja. Tako će se tema radionice približiti smislu i značenju retrospektivne izložbe, tj. pitanju značenja plakata nakon što prođe datum otisnut na njemu.

Dob polaznika: završni razredi osnovne škole i srednjoškolski uzrast

Voditelji radionice:Sven Sorić i Hrvoje Spudić, arhitekti i osnivači platforme This Town Needs Posters

Radionica i materijal su besplatni.

Zbog ograničenog broja sudionika, potrebno je prijaviti se pomoću ovog obrasca do 27.5.2016.: http://goo.gl/forms/5eYlYvBsAC6hNX2b2

O voditeljima radionice:

This Town Needs Posters je platforma za dizajn i ručni, analogni tisak. U svom radu autori naglasak stavljaju na materijale, proces i tehniku rada, te sve njihove nedostatke, kao i zanatske nesavršenosti proizašle iz procesa, prihvaćaju kao elemente oblikovanja. Djeluju na područuju nezavisne glazbene i kulturne scene unutar koje surađuju s domaćim i inozemnim akterima.

Na zagrebačkom Danu D 2014. godine nagrađeni su prvom nagradom žirija, te im je na beogradskom Mikseru 2015. dodijeljen Mikser Award. Drže predavanja na SOS Dizajn Festivalu u Sarajevu, DA festivalu na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, Fluid Design Forumu u Baru, izlažu u Zagrebu, Rijeci i Sisku, te na posljednjem Danu D drže dizajnersku početnicu Arhiviranje grada.

Sven Sorić je diplomirani arhitekt, freelancer i honorarni asistent na Arhitektonskom fakultetu. Izvan struke suosnivač je platforme This Town Needs Posters koja se aktivno bavi analognim oblikovanjem i tiskom plakata vezanih uz nezavisnu kulturnu scenu.

Hrvoje Spudić diplomirani je arhitekt, bavi se DIY analognom fotografijom, istražuje principe optike kroz izradu camera obscura i sličnih optičkih naprava. Dugogodišnji je član Klubvizije u kojoj je držao nekoliko radionica. Svenu Soriću pridružuje se 2012. u osnivanju kolektiva This Town Needs Posters, gdje DIY pristup i fotografske tehnike i procese spaja s primitivnim tiskom.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.