Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Animation Goes MSU!

Medijska fasada, utorak, 24. 5. 2016. u 20 sati

Pridružite nam se na zapadnom platou MSU-a i pogledajte četrnaest site-specific animiranih radova odabranih na natječaju Animation Goes MSU!

Već pet godina zajednički projekt Animafesta Zagreb i Muzeja suvremene umjetnosti, Animation goes MSU! uvodno je događanje u glavni program Svjetskog festivala animiranog filma. Tako će i ove godine, peti put, s medijske fasade Muzeja suvremene umjetnosti javnost od 24. svibnja do 11. lipnja imati priliku upoznati selekciju najboljih svjetskih site-specific animiranih radova. Četrnaest ovogodišnjih radova na međunarodnom su natječaju odabrali Daniel Šuljić, umjetnički ravnatelj Animafesta, i Vesna Meštrić, viša kustosica MSU-a. Većina će biti prikazana premijerno, karakterizira ih raznolikost autorskog pristupa – od narativnosti i figuracije do eksperimenta i apstrakcije, a pristižu iz Njemačke, Kine, Estonije, Slovenije, SAD-a, Bosne i Hercegovine te Hrvatske.

Zagrebačkoj publici prvi će se put predstaviti mladi tajvanski autor s adresom u New Yorku, Po-Yen Wang, koji u svojem raduXeroxed Destinations tematizira posljedice masovnog turizma na urbane krajolike i svjetsku kulturnu baštinu, koja je agresivnom eksploatacijom u svrhu turizma izgubila prvobitno značenje. Autor u trokanalnoj site-specific animaciji povezuje 3D-animaciju i fotografiju koristeći se prizorima poznatih turističkih atrakcija u Americi, Europi i Aziji kao malim dijelom rotirajuće turističke mašinerije.

Maja Kalogera, koju je publika lani upoznala kroz rad Dragi Claude, u novom radu Gledajući TV u Parizu na posebno zanimljiv način predstavlja slojevitu animaciju u čijem gornjem sloju umjetnica dovodi u vezu interferencije u prijemu TV-signala s potezom kista svojstvenim impresionizmu.

Medijsku fasadu pokretom i plesom u potpunosti će zaokupiti višestruko nagrađivana njemačka autorica Melanie Beisswenger, radom Dance experiments. Američka umjetnica Tracy Miller Robbins (također poznata zagrebačkoj publici) u trokanalnoj site-specific animaciji poetično prikazuje odraz ženskog duha, dok mlada estonska umjetnica Terje Henk u svoj svijet uvodi posebnom jednostavnošću, u radu nazvanom From here to there.

Meteor sonata, rad kineskog autora Dinga Shiweia povezuje animaciju i fotografiju, dokumentirajući životni ciklus i referirajući se na prolaznost života, dok nas Ranko Anđelić, redatelj i animator koji živi na relaciji London–Sarajevo, u vlastiti imaginarni svijet ispunjen stranputicama uvodi tipografijom, u radu Stutter.

U sferi eksperimentiranja posebno je zanimljiv rad grupe autora Exquisite Glitch. Riječ jeo promjenjivom kolektivu koji čine umjetnici, programeri, suradnici, moderatori i botovi, okupljeni oko ideje igre Exquisite Corpse, u kojoj svaki sudionik zajednice kreira fragment završnog, zajedničkog rada bez uvida u cjelinu. Njihov E/G#9 : loopanimacijski je i društveni eksperiment baziran na animiranom filmu (prvi dio The First Circus, 1921) Tonyja Sarga. U istraživačkom eksperimentu E/G#9 sudjelovalo je 50 autora, od kojih je svatko reinterpretirao linearne sekvence animacije kroz statični dvodimenzionalni format digitalne slike ne poznajući ostatak filma ni tehnike svojih kolega.

Nastavljajući se na tehniku 3D-animacije, umjetnik Slobodan Tomić u radu Rađanje fašizma serijom animiranih sekvenci prikazuje arhitektonski prostor u interakciji s marionetsko-robotskim figurama koje utjelovljuju vojnike i civile. Scene su minimalistički reducirane, izmjenjuju se u različitim ritmovima jakog crno-bijelog kontrasta, naglašavajući osjećaj usamljenosti i tjeskobni predosjećaj fašističkog terora. S druge strane, splitski umjetnik Goran Radošević stvara imaginarni grad ispunjen bezličnim stanovnicima, otvarajući pitanje posljedica suvremenog načina života, dok Ivan Renić radom Mesh_5 tematizira otuđenje uzrokovano naglim napretkom.

Nakon njezina nedavnog sudjelovanja na festivalu Light City u Baltimoreu, naša publika imat će priliku vidjeti novi rad američke umjetnice Corrie Francis Parks u suradnji sKelley Bell, koja često izlaže u javnim prostorima. Radom Bay Bingo, rezultatom istraživanja jednog od najvećih prirodnih zaljeva na istočnoj obali SAD-a, Chesapeake Baya, autorica prikazuje podvodni biljni i životinjski svijet.

Danas vjerojatno ne postoji osoba koja barem jednom nije igrala Tetris. Damir Grbanović i Lea Vučko autori su duhovite i domišljate priče pod nazivom Petris o dva psa koji provode vrijeme igrajući upravo tu kultnu kompjutorsku igru.

Osobito zanimljiv i dinamičan rad narativnog karaktera, Lunatic autora Borisa Hergešića,univerzalna je priča o ljudskom ponašanju za vrijeme punog Mjeseca. Protagonist Stickman stanovnik je velegrada koji izlazi u noćni provod kako bi umanjio neželjeni utjecaj punog Mjeseca. Reakcija je to i na stres uzrokovan nemilosrdnim tempom potrošačkog društva i zadanih pravila ponašanja.

Nakon svega rečenog teško je ne zastati pred medijskom fasadom MSU-a, gdje je do kraja Animafesta moguće uživati u polusatnoj projekciji najboljih site-specific animacija ovogodišnjeg natječaja Animation goes MSU!

Popis radova:

Xeroxed Destinations (Fotokopirane destinacije), Po-Yen Wang (Tajvan)

Lunatic, Boris Hergešić (Hrvatska)

Gledajući TV u Parizu, Maja Kalogera (Hrvatska)

Stutter, Ranko Anđelić (BiH/UK)

From Here to There (S jednog mjesta na drugo), Terje Henk (Estonija)

Bay Bingo (Zaljevski bingo), Corrie Francis Parks i Kelley Bell (SAD)

Rađanje fašizma, Slobodan Tomić (Hrvatska)

Dance experiments(Plesni eksperimenti), Melanie Beisswenger (Njemačka)

Petris, Damir Grbanović i Lea Vučko (Slovenija)

Mesh_5, Ivan Renić (Hrvatska)

Meteor Sonata (Meteorska sonata), Ding Shiwei (Kina)

E/G#9 : loop, Exquisite Glitch (Hrvatska)

Treći zakon, Goran Radošević (Hrvatska)

Dots (Točke), Tracy Miller-Robbins (SAD)Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.