Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Izložba „Konkretna utopija: Ivan Picelj i Nove tendencije 1961–1973“

Galerija Cortesi, London, otvorenje u četvrtak 26. 5. 2016.

U londonskoj galeriji Cortesi otvara se izložba Konkretna utopija: Ivan Picelj i Nove tendencije 1961-1973. Izložba, ostvarena u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti Zagreb, kroz radove Ivana Picelja, istaknutog hrvatskog umjetnika i jednog od osnivača međunarodnog pokreta Nove tendencije, istražuje neoavangardu šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća. S naglaskom na središnjoj ulozi umjetnika, čiji radovi i umjetničko istraživanje idu od slikarstva, arhitekture pa sve do grafičkog dizajna plakata, kataloga i časopisa, na izložbi će biti predstavljeno više od 40 radova Ivana Picelja.

Muzej suvremene umjetnosti Zagreb za izložbu je iz svojeg fundusa posudio istaknute radove Ivana Picelja, a umjetnikova kći Anja Picelj- Kosak također je podržala projekt.

Izložba Konkretna utopija: Ivan Picelj i Nove tendencije 1961-1973 u Galeriji Cortesi u Londonu bit će otvorena od 26. svibnja do 22. srpnja, a zatim se seli u Lugano gdje će trajati od 14. rujna do 22. listopada 2016. Izložbu prati i bogati katalog u kojem je autorica tekstova Ilaria Bignotti, kustosica izložbe a predgovor je napisala Snježana Pintarić, ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb.

Ivan Picelj, istaknuti hrvatski umjetnik i dizajner (rođen 1924. u Okučanima, umro 2011. u Zagrebu), bio je među prvim protagonistima geometrijske apstrakcije u vrijeme dominacije socrealizma potkraj četrdesetih i početkom pedesetih godina prošloga stoljeća. Posebno je istaknut njegov doprinos na području grafičkog oblikovanja, osobito dizajna plakata. Picelj je bio suosnivač i član grupe EXAT 51, a prvu izložbu grupe priredio je u svome stanu u Zagrebu 1952. S Aleksandrom Srnecom i Vojinom Bakićem izlagao je u Galeriji Denise René u Parizu 1959. (predgovore pišu Michel Seuphor i Victor Vasarely), a nakon toga je uslijedila plodna i dugogodišnja suradnja. Jedan je od inicijatora međunarodnog pokreta Novih tendencija, izlagao je na prvoj izložbi 1961. u GGSU te poslije na svim izložbama u Zagrebu i u Europi.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.