Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Kreativna radionica izrade maski za odrasle: BIJELO PISMO

Školica, subota, 11.6. 2016. od 15 do 18 sati

Radionica uz Zbirke u pokretu: Sanja Iveković: Ženska kuća

Nadahnuće za radionicu je instalacija umjetnice Sanje Iveković: Ženska kuća, koja je izložena u stalnom postavu MSU-a na 1. katu. Njezin rad možda nas može podsjetiti na kakav eksponat antropološke muzejske zbirke. Međutim, pažljivim pogledom i čitanjem sažetih priča na postamentima sa sadrenim odljevima ženskih lica, otkrivaju se pred nama realistične i suvremene sudbine zlostavljanih žena, sada i ovdje. Povezujući umjetnost i život, Sanja Iveković, najpoznatija hrvatska feministička umjetnica i aktivistica, ujedno razotkriva snažan društveni tabu – obiteljsko nasilje – izlažući ga društvenoj kritici i osudi.

Na radionici ćemo izrađivati maske i to tehnikom uzimanja gipsanog odljeva lica. Radit ćemo u parovima, tako da će svaki sudionik/ca radionice proći kroz dvije različite uloge, što znači: bit će model za uzimanje odljeva lica, te će u drugoj fazi, i sam/a na licu drugoga modelirati masku. Ovo drugo je praktično iskustvo, savladavanje vještine što može poslužiti kao osnova za kalup maske. Ona se potom može unedogled multiplicirati, dok je ono prvo, suptilno meditativno iskustvo kratkotrajnog opuštanja, mira i tišine, refleksija i koncentracija na unutrašnji svijet.

Skidanje gotove maske, to jest susret s reljefom svog jedinstvenog, neponovljivog lica lišenog boje i drugih pojedinosti, iskustvo je koje navlači osmijeh na lice: Zar sam to ja?

Ovaj jedinstveni trenutak tihog susreta sa samim sobom, dodatno ćemo dokumentirati tako da svaki sudionik/ica radionice napiše ponešto o sebi, bez zadane forme, nešto kao dnevnički zapis trenutnog stanja i raspoloženja, nešto što se ne govori drugima i što ostaje skriveno i pohranjeno u unutrašnjosti maske. Maske koja govori svojom šutnjom.

Napomena sudionicima radionice:Ponesite pribor za skidanje šminke (čišćenje lica)

Voditeljica radionice: Kruna Tarle, umjetnica i kazališna pedagoginja

Materijal i radionica su besplatni. Zbog ograničenog broja sudionika, potrebno je prijaviti se pomoću ovog obrasca do četvrtka, 9.5.2016. godine: http://goo.gl/forms/bNys1KYpXtmCImyC2


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.