Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

KINO UMJETNIKA: Karol Radziszewski / The Prince

Dvorana Gorgona, četvrtak, 9. 6. 2016. u 19 sati

Ulaz besplatan!

Nakon projekcije razgovor s umjetnikom moderirat će Srđan Sandić.

U programu KINO UMJETNIKA predstavljamo poljskog umjetnika Karola Radziszewskog i njegov dugometražni film “The Prince”. Projekt “The Prince” nastao je istraživanjem, za poljsku umjetnost, mitskog lika kazališnog redatelja Jerzya Grotowskog i glumca Ryszarda Cieslaka. Njegova je uloga u filmu “The Constant Prince” (1966) bila prijelomna za Karolov glumački razvoj i jasan primjer koliko je Grotowski bio radikalan kad je tema bilo pitanje tijela. Radziszewski rekonstruira Cieslakovu biografiju na temelju pronađenog arhivskog materijala – fragmenata performansa, snimki proba, pisama i intervjua – i snima film kao rezultat istraživanja. Premda je “The Prince” utemeljen na arhivskim materijalima, film je improvizacija i odglumljen kako bi se namjerno zamaglila granica između povijesnih činjenica i fikcije. Pridružite nam se i saznajte zašto se upravo ovaj film našao na meti kritičara i javnosti nakon prikazivanja u Poljskoj!

Program: The Prince (2014)

Ukupno trajanje filma: 71 min, HD

Redatelj: Karol Radziszewski

Tekst: Dorota Sajewska

Kamera: Michal Stajniak

Editing: Marek Sobolewski

Zvuk: Kamil Radziszewski

Cast: Klara Bielawka, Maria Maj, Agnieszka Podsiadlik, Paweł Tomaszewski, Teresa Nawrot

Producent: Karol Radziszewski

Više informacija o filmu potražite na: http://bit.ly/1r4VK3A

KAROL RADZISZEWSKI (1980) diplomirao je 2004. na Akademiji likovnih umjetnosti u Varšavi. Stvara interdisciplinarne projekte, pa tako spaja istraživanje, film, fotografiju i instalacije. Metodologija njegova rada utemeljena je na istraživanjima arhiva, a uključuje kulturalne, povijesne, društvene i rodne elemente.

Izdavač je i glavni urednik DIK Fagazinea od 2005. te osnivač instituta Queer Archives. Njegovi su radovi dosad bili predstavljeni u institucijama kao što su Nacionalni muzej u Varšavi, Muzej moderne umjetnosti u Varšavi, Nacionalna umjetnička galerija Zacheta u Varšavi, Kunsthalle u Beču, New Museum u New Yorku, VideoBrasil u Sao Paulu, Muzej Cobra u Amsterdamu, Muzej suvremene umjetnosti u Wroclawu, Muzej suvremene umjetnosti u Krakowu te Muzej Sztuki u Lodzu. Sudjelovao je na nekoliko međunarodnih izložbi među kojima izdvajamo PERFORMA 13 u New Yorku, 7. bijenale u Göteborgu, 4. praški bijenale i 15. WRO Media Art bijenale. Živi i radi u Varšavi.

Više informacija o umjetniku potražite na: http://www.karolradziszewski.com/

KINO UMJETNIKA programska je aktivnost MSU-a pokrenuta 2012. godine kojom Muzej predstavlja suvremene umjetnike i njihove filmske i video opuse nastale u prostoru presijecanja suvremene umjetnosti i kinematografije, filma i vizualnih umjetnosti. Program projekcija uz razgovore sa sudionicima predstavlja recentne filmske/video radove izvan konteksta društvene proizvodnje zabave i spektakla, nadopunjava programsku koncepciju MSU-a i popunjava deficit prezentacije ove hibridne forme. Kino umjetnika usmjereno je na intenziviranje dijaloga i suradnje na kulturnoj sceni grada, povezivanje umjetnika, kustosa, kritike i publike, te pridonosi aktivnoj internacionalizaciji umjetničke scene zaokupljene medijima pokretnih slika.

U programu KINO UMJETNIKA dosad su realizirane projekcije radova umjetnika: Ursula Mayer, Shaun Gladwell, Gordon Matta Clark, Ibro Hasanović, Zlatko Kopljar, Damir Očko, Marko Lulić, Jasmina Cibic, Pilvi Takala, Nika Autor, Duo Doplgenger, Isa Rosenberger te programi Distorted Mirror (Lisl Ponger, Peter Kubelka, Peter Tscherkasky, Mathias Muller, Siegfried A. Fruhauf), Video televizija Anticipacija, Share - Too much history, Difference Screen.

KINO UMJETNIKA izvodi se u sklopu projekta PERFORMING THE MUSEUM.

Voditelj projekta KINO UMJETNIKA: Tihomir Milovac, kustos MSU-a

Kustosica projekta PERFORMING THE MUSEUM: Jasna Jakšić, kustosica MSU-a

Više informacija potražite na www.msu.hr ili mailom na adresu jasna.jaksic@msu.hr

Više o projektu PERFORMING THE MUSEUM saznajte na: http://performingthemuseum.net/site/

Projekt Performing the Museum sufinanciraju Europska unija kroz program Kreativna Europa i Ministarstvo kulture RH.Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.