Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

LJETO U MSU: KORMORANY

Četvrtak, 16.6. 2016. u 21 sat

Ulaz slobodan!

Već treću godinu LJETO U MSU donosi sjajan multimedijalni program: vrhunsku glazbu, film i umjetnost - sve na jednom mjestu! Na najljepšem otvorenom prostoru za svirke u Zagrebu Ljeto ove godine počinje 16. 6. besplatnim koncertom legendarnog poljskog sastava KORMORANY!

Glazbeni sastav Kormorany mnogi smatraju legendama poljske alternativne scene, autorima iznenađujućih umjetničkih i glazbenih događanja, majstorima kazališne i filmske glazbe, koncerata i zvukova koji nas vode u nepoznate svjetove mašte.

Jedan od najneobičnijih i najoriginalnijih glazbenih skupina u Poljskoj, osnovan sasvim spontano, „Kormorany“ razvijaju vlastiti misteriozni smjer kojim se nikada nisu uklapali ni u jedan glazbeni žanr, čak ni nakon što su dugi niz godina skladali glazbu prilagođenu potrebama kazališta. Njihov glazbeni izričaj, koji potječe iz umjetnosti performansa, nikada nije bio isključivo u službi glazbene podloge za scensku radnju. Zapravo, njihova je glazba tako živopisna da bi se vrlo lako uklopila u neku umjetničku galeriju kao „zvučna slika bez okvira“ ili pak „glazba za film bez filma“, jer priziva bezbroj vizija te priča svoju osebujnu priču.

Bend je trenutno usredotočen na koncerte uživo, stvarajući pri tom skladbe posebno osmišljene i otvorene za improvizaciju. Svaki je nastup pažljivo pripremljen kao zasebno djelo te, ovisno o situaciji, zahtjeva vrlo precizno osvjetljenje i zvuk. Zahvaljujući posebnoj tehnici kompozicije koja potječe iz čiste improvizacije, svaki koncert je jedinstveno iskustvo u kojem se svjedoči čaroliji glazbe i uživanja u svakom trenutku njezinog izvođenja na pozornici.

Koncert Kormoranya bit će prvi koncert u sklopu Ljeta u MSU,a ujedno će otvoriti i izložbu Divlji zapad. Neoavangarda iz Wroclawa.

Izložba wroclawske avangarde najvažnija je međunarodna izložba suvremene umjetnosti u MSU u 2016, i na jedinstven način Hrvatskoj, ali i široj regiji, predstavlja do sad nepoznatu dinamičnu kulturnu povijest Europske prijestolnice kulture 2016. Wrocław (njem. Breslau), grad je u takozvanim „vraćenim teritorijima”, u Donjoj Šleskoj koja je Poljskoj pripojena nakon završetka Drugog svjetskog rata. Prije rata, grad je imao skoro milijun stanovnika, ali desetljećima se nije mogao oporaviti od razaranja prouzročenih borbama za utvrdu Breslau, što je bila jedna od najvećih bitaka Drugog svjetskog rata u Europi. Na tim fascinantnim „divljim poljima” smještenim na rubnim područjima komunističke zemlje, na mjestu gdje se dodiruju razne kulture i zbivaju migracije, wrocławski su umjetnici, u duhu slobode i neovisnosti, stvorili svoj originalan mikrokozmos. Beskompromisno su eksperimentirali i surađivali s umjetnicima s obje strane Željezne zavjese.

Izložba Divlji zapad. Neoavangarda iz Wroclawa predstavlja umjetnička djela, filmove, dokumentarne fotografije, predmete i zvučne zapise iz područja vizualnih umjetnosti, arhitekture, urbanizma, kazališta, filma, dizajna ali i iz svakodnevnog života u Wrocławu od 1960-ih do današnjih dana. Wrocław je do kraja sedamdesetih godina bio prijestolnica poljske neoavangarde, da bi u sljedećem desetljeću — u godinama izvanrednog stanja — postao žarište kontrakulture i umjetnosti koja se suprotstavljala sustavu. Današnji koncept Wrocława kao otvorenoga grada, kao mjesta susreta, nasljeđe je duha tog vremena, zbog međunarodnih susreta tijekom festivala Jazz nad Odrom, Festivala otvorenog kazališta koje je organiziralo Kazalište Kalambur i radionica Teatra Laboratorija. To je nasljeđe tijekom osamdesetih godina obogaćeno djelovanjem Narančaste alternative, zatim glazbenim izvedbama skupine Kormorany, kao i hepeninzima što ih je organizirala grupa Luxus.

Ne čudi stoga što će prvi koncert treće sezone Ljeta u MSU, a ujedno i poklon našim posjetiteljima, biti upravo onaj skupine Kormorany, trenutno jedinim aktivnim predstavnicima neoavangarde iz Wroclawa osamdesetih godina.

Nakon otvorenja koje će biti potpuno u znaku neoavangarde, svake iduće subote za cijenu jednog prvoklasnog događaja i ove ćete godine moći dobiti tri – koncert, kino i izložbu!

U cijenu ulaznice za koncert i film iz ciklusa Best of Metropolis, Ljeto u MSU uključuje još i posjet uzbudljivoj međunarodnoj izložbi DIVLJI ZAPAD. NEOAVANGARDA IZ WROCLAWA.

Raspored održavanja ostalih koncerata i projekcija filmova Best of Metropolis provjerite na: http://www.msu.hr/#/hr/21028/

Pvi koncert sastava Kormorany je besplatan, a ulaznice za ostale koncerte će se moći kupiti putem sustava EVENTIM te na recepciji MSU-a od utorka do nedjelje od 11 do 18 sati i subotom od 11 do 20 sati.

Broj ulaznica za koncerte je ograničen – stoga požurite!

Ulaznica za svaki pojedinačni koncert iznosi 85 kuna.

Napomena: u slučaju kiše koncerti će se održati na platou MSU-a, kod tobogana.

Urednik programa: Branko Kostelnik, autor koncepta Ljeto u MSU, producent i voditelj Odjela za programsko-izložbenu djelatnost MSU-a

Izbor filmova Best of Metropolis: Zlatko Vidačković

Kustosica izložbe: Dorota Monkiewicz, ravnateljica Suvremenog muzeja Wrocław

Ko-kustosi: Michał Duda, Anka Herbut, Anna Mituś, Paweł Piotrowicz, Adriana Prodeus, Sylwia Serafinowicz, Piotr Stasiowski

Koordinacija izložbe: Jola Bielańska (MWW), Jasna Jakšić i Ivana Kancir (MSU Zagreb)


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.