Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

MSU dodijelio nagrade umjetnicima Grguru Akrapu i Kristini Restović

U Domu hrvatskih likovnih umjetnika 14. srpnja 2016. uručene su nagrade 51. zagrebačkog salona, u sklopu kojih je Stručno vijeće Muzeja za suvremenu umjetnost Zagreb dodijelio MSU nagradu mladom, perspektivnom umjetniku Grguru Akrapu za rad „Promatračnica“(2016.), kojem će prirediti samostalnu izložbu u MSU galeriji u 2019. godini, za vrijeme trajanja sljedećeg Zagrebačkog salona vizualnih umjetnosti. U Kabinetu grafike HAZU, 14. srpnja 2016. dodijeljene su nagrade 7. hrvatskog trijenala grafike, gdje je MSU nagrada dodijeljena akademskoj slikarici i grafičarki Kristini Restović za rad "Turisti u dubokom tisku".

Grgur Akrap „Promatračica“
Djelom Promatračnica, u tehnici ulja i enkaustike na platnu, izloženom na 51. zagrebačkom salonu, Akrap je pokazao individualni pristup mediju slikarstva spajajući na specifičan način osobni slikarski rukopis i odabranu temu. Autor asocijativno djeluje na doživljaj promatrača samo jednim, minimalnim, ali sugestivnim motivom – drvenom promatračnicom kao simbolom kontrole, nadzora ili voajerizma dok gustim, zagasitim namazima boje raslojava teksturu slikarske površine prizivajući osjećaj beznađa i bezizlaznosti. Promišljenu razradu ideje kojom snažno ulazi u polje aktualnih društvenih tema ostvaruje zavidnom vještinom baratanja tradicionalnim slikarskim tehnikama. Muzej suvremene umjetnosti ukazao je povjerenje Grguru Akrapu te će s iznimnim zanimanjem pratiti razvoj njegovog daljnjeg umjetničkog djelovanja i prirediti samostalnu izložbu u MSU galeriji u 2019. godini, za vrijeme trajanja sljedećeg Zagrebačkog salona vizualnih umjetnosti.

O umjetniku:
Grgur Akrap (Zagreb, 1988.) diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagao je na nekoliko samostalnih i brojnim skupnim izložbama. Finalist je Nagrade za suvremenu hrvatsku umjetnost t-ht@msu.hr. Dobitnik je jedne od dvije jednakovrijedne nagrade za mladog umjetnika 3. bijenala slikarstva, prve nagrade Zaprešićke minijature i nagrade za najbolji diplomski rad. Živi i radi u Zagrebu.

Kristina Restović „Turisti u dubokom tisku“
Rad pod nazivom Turisti u dubokom tisku izveden u tehnici bakropisa prikazuje turiste, čestu pojavu u svakodnevici hrvatskih gradova posljednjih godina. No, grad je naknadnim procesom grafičke dorade potpuno izbrisan, ostavljajući svoje posjetitelje u apstraktnom prostoru oslonjene samo na vlastite sjene. Tradicionalna tehnika dubokog tiska s jedne strane podrazumijeva zanatsku ozbiljnost, dok s druge strane priziva zrno novinske reprodukcije. Ovim djelom autorica dosljedno i suvremeno, kao i dosadašnjem umjetničkom djelovanju, preispituje i istražuje sam medij grafike eksperimentirajući s tradicionalnim grafičkim tehnikama i digitalnim medijima, a odabirom motiva zadire u aktualne teme svakodnevice koje ju okružuju i intrigiraju. Nakon završetka Trijenala grafike nagrađeni rad postat će dijelom fundusa Muzeja suvremene umjetnosti.

O umjetnici:
Kristina Restović (Split 1973) diplomirala je na Akademiji lijepih umjetnosti u Firenci 1997. gdje je iste godine završila Internacionalnu školu za specijalizaciju u umjetničkoj grafici Il Bisonte. Magistrirala je 2007. na poslijediplomskom magistarskom studiju grafike na Akademiji likovnih umjetnosti i oblikovanja u Ljubljani. Od 1999. radi kao vanjska suradnica Umjetničke akademije sveučilišta u Splitu, od 2009. u zvanju docenta iz predmeta Suvremena grafika. Članica je Hrvatske udruge likovnih umjetnika u Splitu i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.