Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

NAJAVLJUJEMO: Translocal: Museum as Toolbox – Međunarodni simpozij

Kumu Art Museum, Estonija, subota, 27. 8. 2016.

U sklopu projekta „Translocal: Museum as Toolbox“ ovog su proljeća održane umjetničke rezidencije koje su uključivale i posjete kustosa te muzejskih pedagoga svih muzeja uključenih u projekt. Trenutno su u tijeku intenzivne pripreme za sljedeću važnu fazu u razvoju projekta: međunarodni simpozij koji će se održati 27. kolovoza 2016. u KUMU Art Museum u Tallinnu.

Cilj simpozija, podnaslova „Može li muzej biti interaktivan toolbox (kutija s alatom) i društveno odgovoran prostor unutar kojeg se istražuju različite teme?“, je skrenuti pozornost na određena problemska pitanja vezana uz razvijanje muzejske publike. Sagledavajući kvalitetne participativne projekte različitih muzeja nastojat će se definirati koji su to učinkoviti „alati“ za uspješnu dvosmjernu komunikaciju s ciljanom publikom, posebice mladima u dobi od 15 do 25 godina.

Tematski blokovi bit će: mladi i muzeji, društveno angažirana umjetnost i umjetničke intervencije u muzejima, te komunikacijski alati. Među pozvanim predavačima su prof. Victoria Walsh (Royal College of Art, London), Jasper Visser (Museum of the Future), Sinéad K. Rice (National Gallery of Ireland, Dublin / Fiosraigh dr.sc. / član radne skupine NEMO, "The Learning Museum"), Michela Perrotta (Palazzo Grassi i Punta della Dogana, Venecija), Nikolaj Recke (umjetnik u ULK Art Labs u Statens Museum for Kunst, Kopenhagen) i Louise Springborg (dizajnerica interaktivnih medija i koordinatorica u ULK Art Labs u Statens Museum for Kunst, Kopenhagen).

Vrijeme: subota, 27. kolovoza 2016, od 10.30 do 18.00 sati
Mjesto: Kumu Art Museum, Weizenbergi 34/Valge 1, Tallinn, Estonija

Cjelokupan program, sažetke prezentacija, biografije predavača i informacije o tome kako se prijaviti možete pronaći na:
http://www.museumastoolbox.eu/home/symposium/

Projekt „Translocal: Museum as Toolbox“ istražuje mogućnosti i načine komunikacije muzeja sa ciljanom publikom. Cilj projekta je osmisliti inovativne komunikacijske „alate“ muzeja u suradnji s mladima (15-25 godina). Teži se razmjeni znanja i iskustava koja se postiže i kroz umjetničke, kustoske i pedagoške rezidencije. Kroz propitivanje pojma „idealnog“ muzeja, propituje se imaju li muzeji suvremene umjetnosti relevantnu ulogu u današnjem svakodnevnom životu.

Projekt je ostvaren kroz suradnju pet europskih muzeja moderne i suvremene umjetnosti: Kunsthaus Graz (Austria), Kumu Tallinn (Estonia), MSU Zagreb (Croatia), Museion Bozen (Italy) i MS Łódź (Poland), te je sufinanciran programom EU Kreativna Europa.

Simpozij su podržali:Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.