Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

JAZZ NA VRHU: Igor Geržina i gosti

Zbirka Richter, petak, 16. 9. 2016. u 20.30, gošća Vanda Winter

Nakon uspješnih ljetnih nastupa, s posebnim zadovoljstvom najavljujemo Igora Geržinu, ovogodišnjeg rezidencijalnog gosta koji će održati dva koncerta: 9. i 16. rujna, u okviru programa Jazz na Vrhu u Zbirci Richter.

Saksofonist i kompozitor Igor Geržina, producent Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije, višestruki je dobitnik glazbene nagrade Porin te nagrade Status za najboljeg instrumentalistu godine. Sudjelovao je na više od stotinu diskografskih izdanja, komponirao glazbu za film, glazbu za izvođače popularne glazbe te špice za televiziju i radio postaje. Prvi glazbeni koraci Igora Geržine vezani su uz violinu, a nakon završenog drugog razreda srednje muzičke škole, prelazi na saksofon te je diplomirao klasičnu glazbu u klasi prof. Dragana Sremca na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Obrazovanje nastavlja u Bostonu kao stipendist Berklee College Of Music kod Billa Piercea (Art Blakey & Jazz Messengers) i Franka Tiberija (Woody Herman Big Band). U SAD-u upoznaje jazz gitarista Elvisa Stanića s kojim poslije surađuje na dva diskografska projekta. Nakon povratka u domovinu surađuje s cijelim nizom ansambala, posebno s pjevačima popularne glazbe, često radi kao studijski glazbenik te ostvaruje i svoja autorska djela.

Od klasične glazbe, popularne glazbe, jazza, soula i funka, svirajući u raznim ansamblima od malih sastava do orkestara, od klupske svirke (pa čak i sviranja na ulici) do koncertnih i sportskih dvorana, trideset godina od prvog susreta sa saksofonom, Igor Geržina surađivao je s gotovo svim važnijim sudionicima hrvatske glazbene pozornice. Kao kompozitor radio je glazbu za film Pet minuta nježnosti te osniva vlastiti pop sastav s kojim ostvaruje dva diskografska izdanja, desetak video brojeva i nominaciju za Porin. Od 2003. kao producent Jazz orkestra HRT-a surađuje s mnogim imenima jazz scene među kojima ističemo Larsa Moellera, Deborah Cartera, Joea Kaplowitza, Matiju Dedića, Antu Gelo, Radojku Šverko, Silvija Glojnarić i dr. Nadalje, sudjeluje u studijskim snimanjima, koncertima, TV emisijama, te komponira i aranžira za orkestar. Skladba Bionicle za Big Band HRT-a izvedena je na koncertu Odabrane skladbe hrvatskih autora koji je izravno prenosila Europska unija radio postaja (EBU).

 Igor Geržina izdao je četiri samostana nosača zvuka, a sa albumima Metropolis (Status produkcija 2012.) i One Click World (Status produkcija 2013.) ostvario je izuzetan radijski uspjeh izvan granica Lijepe naše te dobio odlične recenzije s obje strane Atlantika. Posljednji singl "Eastern Magic" koji je snimio u suradnji s češkom saksofonisticom Magdalenom Chovancovom ušao je i na gotovo sve važnije američke smooth jazz top ljestvice poput America's Music Chart, RadioWave Charts, Smoth Jazz Top 20 i dr.

Višestruko nagrađivani saksofonist krajem godine planira izdati peti samostalni nosač zvuka, a zagrebačka publika moći će ga vidjeti već 9. i 16. rujna, kada će nastupiti u sklopu ciklusa koncerata u Parku skulptura Zbirke Richter.

Programom Jazz na Vrhu, otvaramo vrata Zbirke Richter glazbenim druženjima u parku skulptura i na taj način želimo približiti umjetničku zbirku široj javnosti. Pozivamo posjetitelje da ne propuste pogledati izložbu slovenske umjetnice Jasmine Cibic koja se održava u stalnom postavu Zbirke Richter.

Prvi koncert održat će se 9. rujna 2016 a glazbeni gost biti će Mirza Soul Shadow.

Ujedno najavljujemo drugi koncert 16. rujna 2016. kada će Igor Geržina ugostiti Vandu Winter.

Ulaz na koncert je besplatan.

Autorica glazbene koncepcije Jazz na Vrhu za 2016. godinu je Nikolina Putica.

Voditeljica programa: Vesna Meštrić

Kako doći:

KAKO DOĆI: Tramvaj broj 6 ili 11, smjer Črnomerec, tramvajska stanica kod Knjižnice i Galerije Vladimir Nazor, kratka šetnja uz Mandaličinu ulicu ili jedna autobusna stanica iz Mandaličine do Vrhovca, linija 129.

DODATNE INFORMACIJE:

Andrea Vrban Geržina, andrea@status-produkcija.hr, tel. 091 48 41 241

Vesna Meštrić, vesna.mestric@msu.hr, tel. 01 60 52 710


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.