Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Armin Medosch: predstavljanje knjige i razgovor

Predvorje, 13. 9. u 18.00 sati

New Tendencies – Art at the Threshold of the Information Revolution (1961-1978)

Teoretičar i umjetnik Armin Medosch predstavlja svoju novu knjigu Nove tendencije – umjetnost na pragu informatičke revolucije (1961 -1978). Govorit će o razvoju modernističkog međunarodnog umjetničkog pokreta Nove tendencije koji se pojavio u bivšoj Jugoslaviji početkom 1960-ih djelujući u kontekstu bitnih društvenih i političkih previranja. Knjiga je objavljena u nakladi američkog izdavača MIT Press u rujnu 2016. godine.

Sudjeluju:

dr. Armin Medosch, autor knjige

dr.sc. Matko Meštrović, likovni kritičar, teoretičar, protagonist Novih tendencija

dr.sc. Hrvoje Klasić, povjesničar

Darko Fritz, kustos, multimedijalni umjetnik

Sunčica Ostoić, članica kustoskog kolektiva Kontejner

Moderira: Leila Topić, kustosica MSU

Pozdravna riječ: Nataša Ivančević, muzejska savjetnica, MSU

Nove tendencije, nesvrstani modernistički umjetnički pokret, nastao je početkom 1960-ih u Zagrebu. Predstavljao je novi senzibilitet, odbacujući apstraktni ekspresionizam i socijalistički realizam pokušavao je formulirati umjetnost prilagođenu vremenu napredne masovne proizvodnje. U knjizi Armin Medosch razmatra razvoj Novih tendencija kao glavnog međunarodnog umjetničkog pokreta u kontekstu društvene, političke i tehnološke povijesti. Na taj način, istovremeno prati pomake paradigme: promjenu iz fordizma (politička ekonomija masovne proizvodnje i potrošnje) u informacijsko društvo, te promjenu iz poslijeratnog modernizma u nematerijaliziranu postmodernu umjetničku praksu.
Medosch objašnjava kako su Nove tendencije zamišljale da će brzi napredak tehnologije biti odskočna daska u budućnost bez otuđenja i ugnjetavanja, te sudionici nisu bili protiv novih tehnologija kao većina umjetnika i intelektualaca tog vremena. Radovi Novih tendencija uključuju gledatelja kao koproducenta, ukidajući ideju umjetnika kao kreativnog genija, zamjenjujući ga pritom s pojmom vizualnog istraživača. Pokret se 1968. i 1969. godine aktivno bavio računalom kao sredstvom vizualnog istraživanja, predviđajući nove medije i digitalnu umjetnost.

Predstavljanje knjige "New Tendencies – Art at the Threshold of the Information Revolution (1961-1978)" i razgovor s Arminom Medoschom podržali su Savezni kancelar Republike Austrije i Austrijski kulturni forum Zagreb

Razgovor je na engleskom. Ulaz je slobodan.

Knjiga će se moći kupiti po promotivnoj cijeni.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.