Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Parallel Vienna 2016 / Izložba fotografija Žarka Vijatovića "Na rubu"

Beč, 21. 9. – 26. 9. 2016.

Na međunarodnoj izložbi Parallel Vienna, koja se održava od 21. do 25. rujna u Beču, Leila Topić, kustosica Muzeja suvremene umjetnosti, na poziv organizacijskog tima Parallela, predstavit će fotografije Žarka Vijatovića. Izložene fotografije savskog nasipa, pariškog kanala l’Ourcq, parka la Villette, Trouvilla ili londonskih industrijskih postrojenja, pomno su odabrane iz serije "Na rubu". Istoimenu izložbu Leila Topić je priredila u MSU, od 17. svibnja do 12. lipnja 2016.

Vijatovićeve fotografije su minimalističke i emocionalne; temelje se na ideji vraćanja kroz vrijeme i procese, naracije i prikaze, iskustva, memorije i aluzije, kao i kroz umjetničke avangarde. Ukazuju na krhki prostor između urbanog prostora i ljudske prisutnosti i odsutnosti, podražuju naša osjetila, te nas navode na istraživanje granice između izravnog i neposrednog znanja koje se ne temelji na razumu. “Uvijek sam bio zainteresiran za predgrađa, za banalno, nezanimljivo” kaže Vijatović.

To je Vijatovićevo prvo izlaganje u Austriji od 1987. godine kada je bio predstavljen na grupnoj izložbi Trigon u Grazu. Tijekom posljednjih nekoliko godina njegove fotografije su bile izlagane na samostalnim i skupnim izložbama u Parizu, Varšavi, Zagrebu, Samoboru i Rijeci.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.